Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за президентските избори в САЩ през 2024 гоодина, когато ще се опита да постигне нещо, което не се е удавало на никого от Гроувър Кливланд през 1892 година – да спечели втори непоследователен мандат като американски държавен глава, пише The Wall Street Journal.

"Завръщането на Америка започва точно сега“, заяви Тръмп от имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида.

Той изтъкна постиженията си като президент, особено по отношение на икономиката и засилването на сигурността на границите. Чуждестранни противници, като Китай, по думите му са били държани "в шах“, докато страната е избягвала започването на нови войни.

За разлика от това Тръмп нарисува мрачна картина на двете години на президентството на Байдън.

"Сега сме нация в упадък. Ние сме пропадаща нация“, каза той за инфлацията, по-високите цени на бензина и проблемите по южната граница. "Ние сме тук тази вечер, за да заявим, че не трябва да бъде така“.

Той добави: "Ще гарантирам, че Джо Байдън няма да получи още четири години.…Нашата страна не би могла да приеме това.“

Докато Тръмп правеше съобщението си, президентът Байдън каза в Туитър, че неговият предшественик е "провалил Америка“. В изявление председателят на Националния комитет на Демократическата партия Хайме Харисън прогнозира, че вторник ще бъде "само началото на обърканите първични избори на републиканците“.

Тръмп се оплака колко време е отнело, за да се разберат пълните резултати от междинните избори миналата седмица, и предложи изискване за самоличност за всички гласоподаватели, гласуване само в същия ден и хартиени бюлетини вместо машини. Той също така призова - както и преди - за ограничения на мандата на членовете на Конгреса и доживотни забрани за лобиране от бивши законодатели и членове на кабинета.

Както направи в кампаниите си през 2016 г. и 2020 г., Тръмп представи себе си и поддръжниците си като изправени пред набор от зловещи сили, включително медиите, "събудените“ корпорации и цензурата от страна на големите технологични компании. Той прогнозира, че неговата страна ще надделее, завършвайки с лозунга си, че една победоносна кампания ще "Направи Америка отново велика“.

Тръмп подаде документи във Федералната избирателна комисия във вторник, за да отбележи началото на кампанията.

Тръмп стартира нова кампания, докато е изправен пред няколко правни сблъсъка, включително разследвания на неговите бизнес сделки, участието му в опитите за отмяна на резултатите от 2020 г. и наказателното разследване на Министерството на правосъдието на президентските архиви и документи, етикетирани като класифицирани, които той е съхранявал в Mar-a- Лаго.