Доналд Тръмп обеща, че ще освободи хората, задържани за участието им в нападението срещу Капитолия през 2021 г., веднага щом се върне на власт, в случай на победа на президентските избори през ноември, съобщава AFP.

"Първите ми мерки като бъдещ президент ще бъдат да затворя границата (...) и да освободя заложниците от 6 януари, които бяха несправедливо затворени!“, написа предишния американски президент в своята мрежа Truth Social, без да дава повече подробности .

В миналото Доналд Тръмп вече е повдигал въпроса за евентуалното си завръщане в Белия дом, като обеща по време на телевизионна програма през декември да не се държи като диктатор, с изключение на "първия ден".

През януари, по време на предизборно събитие в Северна Айова, милиардерът призова президента демократ Джо Байдън да "освободи заложниците", термин, който той редовно използва, за да обозначава хора, хвърлени в затвора за участието им в нападението над Капитолия, храма на американската демокрация, допълват от Digi24.

Бунтовниците, предизвикани от Доналд Тръмп и фалшиви обвинения за изборни измами, нахлуха в Капитолия на 6 януари 2021 г., за да се опитат да предотвратят предаването на властта на Джо Байдън. Около 1358 души са обвинени след тази дата, според най-новите данни на Министерството на правосъдието на САЩ, публикувани миналата седмица.

Около 500 души са осъдени на затвор.