Съдебната власт в САЩ заплашва бизнес империята на Доналд Тръмп, като с решение от тази седмица е установило, че той е завишил стойността на имотите си със значителни суми, за да получи изгодни условия по заеми и застраховки, съобщи The New York Times.

Ако решението остане в сила, Тръмп може да загуби контрола върху някои от най-значимите си имоти в Ню Йорк, именно това е поиска главният прокурор на щата Летиция Джеймс, която миналата година заведе дело, в което го обвини в измама и поиска да бъдат анулирани бизнес сертификатите му, които нюйоркските му компании може да са получили от измамни практики.

Решението на съдия Артър Енгорон от Върховния съд на щата Ню Йорк бе взето преди съдебния процес, който може да започне още през октомври месец, главно за да се вземе решение за евентуално произнасяне на присъда. Адвокатите на Тръмп вероятно ще обжалват решението.

Юридическият екип на Тръмп и водещ експерт по недвижими имоти твърдят, че искът на главния прокурор Джеймс не изчислява правилно стойността на компаниите на Тръмп и не взема предвид субективния характер на оценките на недвижимите имоти, при които кредитополучателите и кредиторите обикновено предлагат различни оценки.

Решението на Енгорон може да засегне близо дузина от имотите, притежавани или частично контролирани от Тръмп и неговите фирми. Основните застрашени имоти, както е посочено в иска, са известната Trump Tower в Манхатън, която включва прословутата триетажна резиденция на президента Тръмп (в продължение на 20 години), както и Trump National Golf Club, известните голф игрища в долината Хъдсън и Уестчестър.

Много други имоти са обявени на завишени цени и се смята за сигурно, че Тръмп ще загуби контрола си поне върху някои от тях съгласно предстоящото съдебно решение.