Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп все още не е обявил официално номинацията си за изборите, които ще се проведат през 2024 г., но вече се държи като кандидат за президент и е започнал да обсъжда със съветниците си кандидатурите на потенциалните си помощници в кампанията. Това пише в четвъртък Washington Post, позовавайки се на източници, близки до политика.

"Тръмп започна да обсъжда набирането на персонал за кампанията си и да моли хората да помогнат в различни щати“, пише изданието. Бившият президент следи и кои "дарители" се срещат с други потенциални кандидати на изборите. Преди официалното обявяване, което може да стане след междинните избори за Конгреса на САЩ на 8 ноември, Тръмп беше домакин на представители и членове на Републиканския национален комитет в имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Именно в Мар-а-Лаго Тръмп планира да обяви кандидатурата си за президент, според източници на вестника, но някои от съветниците му настояват, че това трябва да стане в някой от спорните щати. Намерението на Тръмп да започне кампанията малко след междинните избори, обясняват неговите съветници, е, че това ще му позволи да привлече подкрепата на републиканците, които могат да бъдат оттеглени от други кандидати от същата партия на политика. Той вярва, че видни фигури от Републиканската партия ще участват в надпреварата, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и бившият държавен секретар Майк Помпео.

Някои съветници на политика също така отбелязват, че Тръмп ще бъде по-добре да обяви номинацията за изборите възможно най-скоро, преди Министерството на правосъдието да реши да повдигне обвинения срещу него в едно от разследванията, включително щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. Те смятат, че по този начин преследването на Тръмп може да се превърне в политически въпрос, който е изгоден за него.

В сряда "Асошиейтед прес“ съобщи, че сътрудниците на Тръмп тихомълком подготвят кампания за номинирането му на изборите.

По време на реч на митинг в Тексас на 22 октомври Тръмп намекна за желанието си да участва в следващите президентски избори, които ще се проведат през 2024 г. Тогава той каза, че е готов да направи това, за да може САЩ отново да станат "успешна, безопасна и велика" страна. В началото на септември бившият помощник и зет на Тръмп Джаред Къшнър каза пред Sky News, че 76-годишният Тръмп може да се включи отново в надпреварата за президентския пост. Къшнър призна, че бившият американски лидер вече е говорил с него за предстоящите избори и въпреки че не даде категоричен отговор на въпроса за участие в предстоящата президентска надпревара, той отбеляза, че "е трудно да се изключи нещо с Тръмп , тъй като той е много гъвкав мислител“.