На 5 март президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп спечелиха партийните си първични избори в 15 щата по време на Супервторник в САЩ, съобщава Reuters.

Тръмп спечели гласуването на републиканците в Алабама, Арканзас, Колорадо, Мейн, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния, разгромявайки бившия посланик в ООН Ники Хейли, единственият му съперник.

Както се и очакваше, сегашният президент Байдън ще спечели номинацията на Демократическата партия, въпреки че има активисти, които се противопоставят на силната му подкрепа за Израел.

Байдън лесно спечели Алабама, Арканзас, Колорадо, Айова, Мейн, Масачузетс, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния. Той спечели и гласуването по пощата в Айова.

Ники Хейли спечели републиканската номинация във Върмонт. На американския остров Самоа Джейсън Палмър победи Байдън за номинацията на Демократическата партия.

Въпреки това проучванията показват, че и Байдън, на 81, и Тръмп, на 77, имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.

В Супервторник в САЩ бяха избрани делегати за партийната конвенция, на която ще се реши кой да бъде номиниран за кандидат-президент на изборите на 5 ноември.