Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен по 38 пункта, включително притежание на секретни материали за националната сигурност, се казва в съдебни документи, цитирани от Forbes. По най-тежкия им член го грозят до 20 години затвор.

По-рано, коментирайки евентуални обвинения, Тръмп обяви, че е невинен и припомни, че в офиса и дома на настоящия държавен глава Джо Байдън са открити "1850 кутии" със секретни материали, за които се твърди, че са се намирали там, когато той е бил частно лице.

По-рано пък адвокатите на бившия американски президент Джим Тръсти и Джон Роули обявиха, че спират да представляват интересите на политика в текущите разследвания срещу него, се казва в изявление на юристите.

"Тази сутрин се оттеглихме като членове на Съвета при президента Тръмп и повече няма да го представляваме в случая (за класифицирани документи) или в разследването (за щурмуването на Капитолия) на 6 януари 2020 г. Имахме честта да го защитаваме през последната година и знаем, че той ще бъде оправдан в борбата си срещу пристрастното превръщане в оръжие на съдебната система от администрацията (на президента) Джо Байдън.

Адвокатите казват, че е "време да се оттеглят и да оставят другите да доведат делата срещу Тръмп до край“.

"Нямаме планове да правим медийни изяви за нашето отзоваване или други поверителни споразумения, които сме имали с президента или неговия правен екип“, казват Тръсти и Роули.

Адвокатите не посочват мотиви за решението си.

През май бившият президент на Съединените щати също беше обвинен във фалшифициране на бизнес документация в рамките на плащания за укриване на компрометираща информация, включително предполагаема връзка с порно актрисата Сторми Даниелс. Той също не признава вината си за тези престъпления.