Обвинителният акт на голямото жури от Манхатън срещу бившия президент Доналд Тръмп ще задейства наказателен процес, който в някои отношения ще бъде като този на всеки друг обвиняем, а в други ще изглежда много различно, информира CNN.

Когато някой е обвинен, обвиненията понякога се пазят под печат до първото явяване на обвиняемия в съда. Обвиненията, които голямото жури одобри срещу Тръмп, в момента не са публични.

"Тази вечер се свързахме с адвоката на г-н Тръмп, за да координираме предаването му в офиса на прокуратурата в Манхатън за повдигане на обвинение по обвинителен акт на Върховния съд, който остава запечатан. Насоки ще бъдат предоставени, когато бъде избрана датата на обвинението“, се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг.

Първа поява

Първите изяви обикновено са публични процедури. В някои случаи се правят уговорки с обвиняемите или техните адвокати за самопредаване – или доброволно предаване – на правоприлагащите органи.

При първото им явяване в съда обвиняемите обикновено биват записвани и им се вземат пръстови отпечатъци.

Адвокатите на Тръмп са били информирани за гласуването на голямото жури малко след публичното съобщаване на обвинителния акт, разкриват източници на CNN.

Вероятно на Тръмп ще бъде позволено да се предаде доброволно и множество източници заявяват пред телев2изията, че бившият президент се очаква да се яви в съда във вторник за повдигане на обвинение.

Това, което се случва при първото появяване, може да варира. Ако първото явяване е и повдигане на обвинение, се очаква да бъде вписано оправдание. Типично е условията за освобождаване да се обсъждат – като ограничения за пътуване или домашно задържане – при първото явяване и обвиняемите да бъдат информирани за правата си. Адвокатите на правителството и на подсъдимия също често се явяват на този етап от съдебното производство.

Допълнителна сигурност

Тръмп ще трябва да премине през определени процеси, през които трябва да премине всеки друг обвиняем, когато срещу него е повдигнато обвинение. Но неговият статут на бивш президент, който в момента отново се кандидатира за републиканската президентска номинация през 2024 г., несъмнено ще внесе допълнителна сигурност и практически опасения относно следващите стъпки в неговия случай.

Каквото и пътуване да предприеме Тръмп, за да бъде повдигнато обвинение, ще трябва да бъде координирано със Сикрет сървис и други правоприлагащи агенции.

Тези разговори между Тайните служби, Шерифската служба на САЩ и полицейското управление на Ню Йорк са започнали, съобщи високопоставен източник от NYPD пред CNN.

Служителите на полицията в Ню Йорк бяха уведомени в четвъртък вечерта американско време (петък сутринта българско) чрез вътрешна бележка, че трябва да бъдат в униформи и готови за разполагане в петък.