Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна кабинета на Главния прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс, където даде показания по делото, свързано с предполагаеми финансови измами в компанията му Trump Organization, съобщава Associated Press.

По думите му процедурата е отнела около седем часа с няколко прекъсвания, протекла е при закрити врати. Агенцията отбелязва, че Тръмп е отговарял на въпроси на следователи, така че не е използвал правото си да запази мълчание, за да не свидетелства срещу себе си. Този случай не е свързан с обвиненията за финансови измами, повдигнати срещу републиканеца миналата седмица.

По-рано бе съобщено, че Главният прокурор на Ню Йорк на този етап не планира да предприема никакви действия срещу Тръмп - да повдига обвинения срещу него или да го задържи. Бяха дадени уверения, че след като даде показания, той ще може да се върне в щата Флорида.

Миналия септември главният прокурор на щата Ню Йорк заведе гражданско дело срещу Тръмп, неговите деца, бившия финансов директор на Trump Organization Алън Уайселбърг и неговия помощник Джефри МакКоуни. Прокуратурата твърди, че подсъдимите са участвали в схема между 2011 г. и 2021 г., включваща надписване или занижаване на годишните финансови отчети на Тръмп, за да бъдат склонени банките да предоставят заеми при най-изгодни условия. Прокурорите искат да глобят обвиняемите с 250 милиона долара и да забранят на републиканеца и децата му да управляват бизнес, регистриран в щата Ню Йорк.

През юли 2021 г. Trump Organisation и нейният финансов директор бяха обвинени в укриване на данъци, участие в измами, кражба на имущество и фалшифициране на документи. Тръмп отрече обвиненията и определи разследванията на властите в Ню Йорк като "лов на вещици“.