Доналд Тръмп описва украинския президент Володимир Зеленски като "опитен търговец, който успешно е осигурил огромни пакети финансова помощ от САЩ", докато критикува разходите на президента Джо Байдън за Украйна и "Зеления нов курс" като разточителни и прекомерни.

В събота, 15 юни, в реч на конгреса на републиканците в Детройт в американския щат Мичиган, Тръмп похвали уменията на Зеленски за водене на преговори, като определя украинския президент като "може би най-великия търговец от всички политици", защото при всяко свое посещение в страната той осигурява помощ от САЩ в размер на 60 млрд. долара.

"Зеленски си тръгва от тук с 60 милиарда и когато се прибере казва: "трябват още  60 милиарда и това никога не спира". Той е много добър и аз го харесвам, но когато се върна в Белия дом ще спра това", коментира Тръмп.

Тръмп критикува разходите на Байдън за Украйна и "Зеления нов курс" и обвини действащия президент на САЩ, че "прахосва пари на невиждани досега равнища" и влага пари в "Зеления нов курс", който той нарече "измама".

Отношенията между САЩ и Украйна и външната помощ остават спорен въпрос. Спорът подчертава продължаващия дебат относно американската външна помощ за Украйна, като американците са разделени по въпроса дали помощта е достатъчна или прекомерна.