Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп е уверен, че само преизбирането му за президент през 2024 г. ще спаси страната и света от Трета световна война. Съответното изявление той направи в понеделник (местно време) на митинг на свои поддръжници в Айова, предава телевизионният канал RSBN.

"Заставам пред вас като единственият кандидат, който може да обещае – ще предотвратя Трета световна война, защото вярвам, че такава ще има“, увери предходният лидер на Белия дом.

"С настоящата администрация (на президента Джо Байдън – бел. ред.) ще стигнем до Третата световна война, защото те не знаят как да говорят правилно, да изпращат правилните сигнали. Те действат твърдо, когато трябва да бъдат меки, и меко, когато трябва да бъдат твърди. Те не знаят какво правят. Честно казано, ще завършим с трета световна война, голяма война с Китай и други“, изрази увереност Тръмп.

По-рано той обеща, ако бъде избран за президент, ще разреши конфликта в Украйна в рамките на 24 часа.

Междувременно за FOX News Тръмп обяви, че ако спечели надпреварата за най-висшия пост в страната, размерът на помощта за Украйна "до голяма степен ще зависи“ от резултатите от среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

По-рано водещият на телевизията Тъкър Карлсън изпрати въпросник до няколко потенциални  кандидати на републиканците за президентските избори, за да изясни позициите им по определени въпроси. Той прочете част от отговорите в предаването си в понеделник.

"Тръмп отговори, че [помощта за Украйна] ще "зависи до голяма степен от срещата с Путин“, но също така подчерта, че "Европа трябва да плати“, прочете Тъкър отговора на Тръмп.

Друг вероятен кандидат за президент на САЩ, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, на свой ред отговори, че САЩ трябва да изключат от помощта си за Украйна ракети с голям обсег, изтребители и оръжия, които биха могли да позволят на Киев да атакува руска територия.