Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако в момента е на поста ръководител на американската администрация, би могъл да постигне мирно уреждане на конфликта в Украйна в рамките на 24 часа.

"Дори сега, ако бях президент [на Съединените щати], бих могъл да договоря края на тази ужасна война <...> в рамките на 24 часа“, написа той в своя Truth Social в четвъртък.

По-рано Тръмп, коментирайки действията на администрацията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън по отношение на Украйна, заяви, че конфликтът трябва да бъде прекратен със сделка, а не да се изпращат милиони долари помощ на Киев. Освен това Тръмп твърди, че поради действията на САЩ конфликтът в Украйна може да доведе до световна война.

В четвъртък заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд заяви, че администрацията на САЩ е готова да обмисли облекчаване на някои санкции срещу Русия в сериозни разговори за Украйна. В същото време тя подчерта, че САЩ искат да гарантират, че Киев ще си върне контрола върху териториите, които бяха анексирани от Руската федерация или се контролират от руската армия. Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки в отговор на това посочи, че посланието на Нуланд е неприемливо за Москва, тъй като историческите решения не могат да бъдат променяни в обещания за преразглеждане на ограниченията.