Миналата седмица са започнали първите доставки на меден концентрат по нов маршрут, заобикалящ Русия от Узбекистан до Европа. Повече от 90 контейнера се движат в момента по т. нар. "Среден коридор“, чиято крайна точка е българското пристанище Бургас, пишат руските анализатори от "Рибар“.

"Средният коридор“ или Транскаспийският международен транспортен маршрут е път от Китай към Европа. Седалището на Асоциацията на превозвачите на "Средния коридор" се намира в Астана.

Доскоро основната транспортна артерия от Централна Азия към Европа беше Северният път, който минава през Русия и свързва Европа и Азия. На 5 декември партида торове беше изпратена от Узбекистан за Литва.

Ръководството на ЕС насърчава "Средния коридор“ като алтернатива на "Северния път". Европейската банка за възстановяване и развитие вече обяви, че е готова да инвестира милиарди евро за развитие на товарни маршрути между Европа и Азия, заобикалящи Русия.

В изпращането на влака участваха логистични компании от Туркменистан, Азербайджан и Грузия. По пътя влакът се транспортира два пъти с фериботи: по Каспийско море - от Туркменистан Туркменбаши до азербайджанския Баку, и по Черно море - от грузинския Поти до българския Бургас.

Според твърденията на руските експерти, турските компании бързо набират тежест в региона на Средна Азия, а също се стремят да разширят своите логистични възможности. Анкара твърди, че използването на "Средния коридор" е свързано с по-малко геополитически рискове за Пекин.

Ръстът на превозите винаги дава тласък за развитието на регионите. За транзитните страни това означава създаване на нови работни места чрез инвестиции в инфраструктура и навлизане на нови пазари.