Изграждането на петролопровод, свързващ гръцкия пристанищен град Александруполис с Бургас, влезе отново в дневния ред, с тази разлика, че сега новите планове предвиждат транспортирането на петрол от юг на север и оттам - до пазарите на Балканите и Източна Европа, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Възраждането на проекта е част от по-широкия план за отказ на европейските държави от руските изкопаеми горива. Следователно, за разлика от преди, сега той се ползва с подкрепата на САЩ и Европейския съюз.

Според информацията дипломатическата и бизнес "мобилизация“ за съживяването на проекта е в разгара си. Проектът е представен за първи път през 1993 г. за транспортиране на нефт от Каспийско море до България и оттам през Бургас до пристанището в Александруполис, за да бъде транспортиран с танкери до международните пазари, заобикаляйки Босфора. До 2007 г. проектът бе на крачка от началото на изпълнението му, но три години по-късно бе анулиран едностранното от България по "екологични причини“.

Сега проектът се връща със същия маршрут, но с друга цел и с петрол в обратна посока. По-конкретно петролът от източници извън Русия ще пристига в гръцкото пристанище, което ще се превърне в енергиен хъб, а по тръбопровода ще се транспортира до Бургас и оттам към пазарите на Балканите и Източна Европа. Това е тръбопровод с по-малък капацитет - 10 милиона тона петрол годишно, в сравнение с 35-50 милиона тона петролен поток от север на юг, предвиден в първоначалния план. Газопроводът ще следва трасето на Междусистемната газова връзка Гърция-България до определена точка.

Именно България, чието оттегляне през 2011 г. от подписаното през 2007 г. транснационално споразумение с Гърция и Русия доведе до пропадането на проекта, сега е в авангарда на неговото съживяване и функционирането му в обратна посока.

Планът за съживяване на петролопровода Бургас-Александруполис бе оповестен за първи път на 20 ноември от министъра на енергетиката на България Росен Христов на конференция в Атина, организирана от Института по енергетика за Югоизточна Европа (IENE).

От гръцка страна Copelouzos Group пое активната роля. В кулоарите на откриването на новия газов завод в Александруполис ръководителят на групата Димитрис Копелузос потвърди интереса си към проекта и изтъкна основните му качества.