Украинските военни разузнавачи проведоха уникална спецоперация на територията на Судан, където избухнаха боеве между армията и Силите за бърза подкрепа. В резултат на това десетки украинци са се върнали в страната. Това съобщава RBC-Украйна с позоваване на ГУР.

"Повечето украинци са работили в Судан в авиационната индустрия. Това обстоятелство значително увеличава рисковете, тъй като летището веднага се превръща в бойно поле, където гражданите остават блокирани без храна и вода, съобщават от медията

"Имаше група специални сили, които действаха в численост под 10 души. В сравнение със спасителните операции на САЩ, които използваха хеликоптери, бронирани машини, специални части или Саудитска Арабия, която използваше ракетен крайцер в пристанището на Судан, ние действахме сами без бронирана техника, авиация и тежко въоръжение, тъй като всичките ни сили в момента са дислоцирани на фронта“, заявява един от участниците в спецоперацията, военен разузнавач с псевдоним Ярем.

Разузнавачите са изчислили най-безопасните маршрути, включили са местните хора, възползвали са се от обявеното примирие и са започнали операцията. В същото време тя е усложнена от географското местоположение на Хартум, тъй като той се намира в самия център на Судан. 

Медията припомня, че на 15 април избухнаха боеве между армията в Судан и Силите за бърза подкрепа в столицата и редица други градове .

ГУР съобщи, че е възможно да бъдат евакуирани 64 украинци от Судан , заедно с граждани на Грузия, Канада и Перу. Много други държави също са използвали маршрута.