Държавният глава на Франция Еманюел Макрон приема канцлера на ФРГ Олаф Шолц и полския президент Анджей Дуда за тристранна среща на върха в Париж. Предвидена е съвместна вечеря в Елисейския дворец, в рамките на която тримата лидери ще обсъдят войната в Украйна, по-нататъшната подкрепа за Киев и подготовката на срещата на върха на НАТО през юли, отбелязва германският национален ежедневник Die Zeit.

Най-напред Макрон ще разговаря с полския президент, а след пристигането на Шолц консултациите ще продължат в тристранен формат, съобщиха от Елисейския дворец. Предвижда се, че ще бъде обсъдена военната подкрепа за Украйна, както и хуманитарна помощ, особено след разрушаването на Каховския язовир. Тема са и гаранциите за сигурност, които може да бъдат предоставени на Украйна в дългосрочен план за защита на нейния суверенитет и териториална цялост.

На срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли Украйна иска да получи конкретни перспективи за приемане в отбранителния съюз на Запада. Важни съюзници обаче се бавят с отговора. За предполагаемо дългия преходен период има дискусии за надграждане на съществуващата Комисия НАТО-Украйна до нов Съвет НАТО-Украйна. Такъв съвместен консултативен форум би бил важна стъпка към възможността за обсъждане на ключови въпроси за сигурността с Украйна на равни начала.

Тристранните срещи между Германия, Франция и Полша се наричат ​​"Ваймарски триъгълник“, тъй като дискусионният формат е основан през 1991 г. във Ваймар, Тюрингия. Първоначално форматът служи основно за сближаване на Полша и други източноевропейски страни към Европейския съюз и НАТО. Към днешна дата форматът е загубил голяма част от значението си. През февруари 2022 г. се проведе среща на най-високо ниво за първи път от много години, последвана от друга в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари тази година.