Окръжният съд в Хага призна руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко за виновни за свалянето на полет MH17 на "Малайзийски авиолинии“ и убийството на 298 от пътниците му, предава РИА Новости.

Съдия Хендрик Щайнхуис отхвърли искането на Прокуратурата на Нидерландия за затвор за четвъртия заподозрян – руснакът Олег Пулатов. Той бе признат за невинен.

Пътническият "Боинг-777" на компанията "Малайзийски авиолинии", изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област на Украйна, в резултат на което загинаха 298 души - граждани на десет държави. Съвместният екип за разследване обяви през юни 2019 г., че е идентифицирал група от четири лица, заподозрени в участие в инцидента. Това е бившият началник на милицията на Донецката народна република Игор Гиркин (Стрелков) и неговите подчинени Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Процесът срещу тях започна на 9 март 2020 г. Обвиненията срещу тях бе в доставката на зенитната установка "Бук" в Украйна от територията на Руската федерация.