Три държавни банки в Турция отказаха да използват руската платежна система "Мир“, съобщи телевизионният канал NTV с уточнението, че към настоящия момент информацията не е потвърдена от официални източници.

Каналът твърди, че държавните банки са решили да излязат от руската платежна система във вторник сутринта, но все още не е обявено официално. Очаква се това да се случи в рамките на днешния ден.

По-рано редица частни турски банки спряха да използват карти "Мир“, припомня медията.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган инструктира съответните министерства да разработят алтернативи на използването на картите "Мир“ в страната. Въпросът бе обсъден на заседание на правителството на 26 септември, а по-рано – на 23 септември - на среща на президента с ръководителите на Министерството на финансите, Централната банка и водещи местни банки.

Частните турски банки Is Bankasi и Denizbank обявиха на 16 септември, че ще спрат приемането на карти "Мир“ след съобщението на Министерството на финансите на САЩ за намерението му да наложи санкции за подкрепа на опитите на Русия да разшири използването на своята платежна система в чужбина.

Картите на системата "Мир: в Турция бяха приети от държавните банки Ziraat Bankasi, VakifBank и Halkbank.