Повече от 74% от анкетираните украински граждани подкрепят идеята за изпращане на военен контингент от западни съюзнически държави в помощ на въоръжените сили на Украйна. Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от социологическата служба на Център Разумков от 21 до 27 март 2024 г., предава УНИАН.

Въпросът беше свързан с това, че през февруари френският президент Еманюел Макрон изрази теза за възможността в бъдеще да бъде изпратен военен контингент в Украйна. По-конкретно, 48,2% от анкетираните казват, че подкрепят тази идея, а други 26,1% "по-скоро я подкрепят“. 12,2% от анкетираните са отговорили, че не подкрепят подобна инициатива, а 13,4% са се затруднили да отговорят на въпроса.

Центърът Разумков отбелязва, че идеята за изпращане на военни части на западни съюзнически държави в Украйна се подкрепя от мнозинството от анкетираните в Западните (87%), Централните (78%) и Източните (66%) региони и относителното мнозинство (47,5%) от анкетираните в Южните райони. Не подкрепят съответно 4,5%, 10%, 19% и 27%.