Северна Корея заяви, че провежда "учения" с бойни боеприпаси и изстрелва артилерийски снаряди в буферната зона близо до Южна Корея за трети пореден ден, пише Reuters.

Армията на Южна Корея призова Северна Корея да спре военните действия, които покачват напрежението в близост до границите, и обяви отговор на "провокациите" на Пхенян.

"В неделя (7 януари) КНДР проведе редовни стрелби с морска артилерия като част от редовни учения, те не са насочени към Южна Корея и не представляват заплаха за нея", се посочва в изявление на Генералния щаб на Корейската народна армия.

"Районът на военноморските стрелби с бойни снаряди от гледна точка на посоката (обстрел) няма връзка с (действаща като междукорейска граница) военна демаркационна линия и не създава никакви умишлени заплахи на вражеската държава", се посочва още в текста на изявлението, предаден от севернокорейската информационна агенция KCNA.

Южнокорейският комитет на началник-щабовете на свой ред съобщи, че севернокорейската армия на 7 януари от 16:00 до 17:10 часа (09:00 - 10:10 българско време) е изстреляла повече от 90 артилерийски снаряда от района северно от остров Йоншьопинг.

Както отбелязва агенция Yonhap, южнокорейските военни предполагат, че стрелбата е извършена с полева артилерия и брегови оръдия. Южнокорейското оборудване за наблюдение регистрира падането на изстреляни снаряди в морската буферна зона на север от северната демаркационна линия, която Сеул счита за де факто морска граница със Севера.