Според последния доклад на Transparency International Унгария изпреварва България и е посочена като страната с най-лошите показатели за корупция в публичния сектор в ЕС, пише европейската редакция на Politico.

С резултати, вариращи от 42 до 46 от 100, Унгария, България и Румъния са далеч зад челната тройка на скандинавските държави в ЕС, като Дания е коронована като най-малко корумпирана (90), следвана от Финландия (87) и Швеция (83) в Индекса за възприятие на корупцията за 2022 г. на антикорупционна неправителствена организация.

Дания и Финландия също оглавяват световната класация, като последната е изравнена с Нова Зеландия (87), благодарение на своите "силни демократични институции и уважение към правата на човека“, докато Сирия и Южен Судан (13) и Сомалия (12), "замесени в продължителни конфликти“, заемат местата в дъното.

Люксембург, Обединеното кралство и Австрия отбелязват значителен спад в резултатите си от 2017 г. насам, докато Ирландия е единствената страна-членка на ЕС, чийто резултат се е подобрил. Молдова, която получи статут на кандидатка за членство в ЕС миналия юни, също подобри резултата си.

С резултат 28 Русия има един от най-ниските резултати в Източна Европа, а нейната военна интервенция в Украйна миналия февруари е "ярко напомняне за заплахата, която корупцията и липсата на отчетност на правителството представляват за глобалния мир и сигурност, ", според прессъобщение, публикувано с доклада.

Резултатът на Украйна е само малко по-висок (33), но страната "предприема важни реформи и непрекъснато се подобрява“ от началото на войната.

Но конфликтът не сложи край на корупцията в страната, както се вижда от неотдавнашния скандал, който принуди заместник-министъра на отбраната на Украйна да подаде оставка – което показва, че "антикорупционните механизми на страната досега държат отговорни държавни служители“, се казва в доклада.

Обединеното кралство и Катар са на исторически дъна в тазгодишното издание - въпреки че за Доха докладът не прави пряка връзка с така наречения корупционен скандал "Катаргейт“, който разтърси Брюксел.

Индексът използва данни от проучвания, базирани на интервюта с експерти и бизнесмени от различни източници (включително Световната банка и Световния икономически форум), за да класира 180 държави по света според тяхното възприемано ниво на корупция по скала от 0 — което означава високо корумпирани - до 100.

Неговото определение за "корупция“ се фокусира върху конкретни примери, включващи държавни служители, от подкупи до отклоняване на публични средства, както и способността на правителствата да ограничават корупцията в публичния сектор.