В рамките на започващата в петък Мюнхенска конференция по сигурността вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен ще се опитат да уверят съюзниците си в Европа, че във Вашингтон остават ангажирани да защитават тяхната сигурност, предава Reuters.

Очаква се Харис да изнесе "голяма реч“ за "важността на изпълнението на ролята на САЩ като глобален лидер“, преди да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц.

Харис и Блинкен ще присъстват на Мюнхенската конференция по сигурността по-малко от седмица, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ обяви, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана.

На предизборно събитие в събота Тръмп описа как е "плашил“ съюзниците в Алианса с руска атака, за да ги принуди да увеличат приноса си към колективната сигурност.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че противно на призива на Тръмп, Алиансът не трябва да отделя онези страни, които не са постигнали целта от 2% от БВП разходи за отбрана. Той също така припомни, че всички европейски държави вече са се ангажирали да увеличат разходите си за отбрана и през 2024 година броят на страните, които ще постигнат тази цел, ще нарасне до рекордно ниво.