Спорът между България и Северна Македония се пренася и в Албания. Битката е за етническата принадлежност на малцинството, живеещо в Голо Бърдо и Гора и искането за нови общини в двете области, съобщава тиранският ТВ канал Top Channel.

Медията предава мненията на Васил Стерьовски, председател на дружество "Сонце“ и Рази Рама, председател на дружество "Голо Бърдо“.

"Очакваме към македонското малцинство да бъдат добавени още две общини освен община Пустец, на която искаме да сменим името на община Преспа. Искаме община Гора в окръг Кукс и община Голо Бърдо в окръг Пешкопея, защото смятаме, че реформата от 2014 г. в тези области се провали, защото македонската общност нямаше представителство“, казва Стерьовски.

Подобно искане имат и представителите на българското малцинство, чието дружество изпрати искане до Комисията за териториална реформа, допълват от телевизията.

"Идентичността на културната и традиционна общност от района на Голо Бърдо е несравнима с другите райони от общините Бълкиза и Либражд. В този смисъл ние настояваме районът Голо Бърдо с трите административни единици Острени, Стеблево и Требище да бъде отделна община с името община Голо Бърдо“, казва Рама.

Според Стерьовски обаче през 2017 г. под натиск от България албанското събрание признава "несъществуващо българско малцинство извън критериите“.

"През 2017 г. парламентът, под натиска на България, която заплаши да наложи вето на процеса за членство на Албания в ЕС, призна несъществуващо българско малцинство извън критериите. Натискът на България за асимилация на македонската общност е голям, особено сега, когато сме близо до преброяването през октомври“, обяснява той.

С териториалното деление, прието през 2014 г., Пустец е единствената македонска община в Албания, докато бившите общини в Гора са присъединени към област Кукс, а тези от Голо Бърдо (Острени и Требище) към Булкиза и Стеблево към Либражд.

Превод и редакция: Иван Христов