В предварителен доклад, обявен днес, полските власти обявиха, че токсични водорасли са причина за смъртта на близо 250 тона риба в река Одер това лято, като изключиха възможността за промишлено замърсяване, съобщава AFP.

Авторите на доклада, подробностите от който ще бъдат публикувани в петък, признават също така лошото качество на водата в реката "в продължение на няколко години", което се е влошило през лятото на 2022 г. поради високите температури и много ниските нива на водата в Одер - два фактора, които биха могли да насърчат разпространението на тези водорасли.

"Свръхнасищането на водата с кислород, потенциално и радикално по-високо количество водород, намаляването на биогенните вещества, разлагането на биологичните тъкани на рибите ни доведоха до заключението, че смъртта на рибите вероятно е причинена от токсичното въздействие на цъфтежа на водораслите", заяви Агнешка Колада от Полския институт за опазване на околната среда.

"Смъртта на рибата не е причинена от тежки метали, пестициди или вещества от категорията на въглеводородите", се казва в документ, поръчан от полското правителство и представен на представители на медиите.

Според извършените до момента анализи "нито едно от проверените производствени предприятия не е изхвърлило в реката замърсяващи вещества, които да надвишават разрешените норми", както подозират различни екологични организации и медии, настоява ръководителят на правителствената Дирекция за опазване на околната среда Анджей Шведа-Левандовски.

Обемът на отпадъците е бил "същият като през предходните години", увери той.

Екологичната катастрофа на река Одер обтегна отношенията между Полша и нейната голяма западна съседка, като Германия обвини Полша, че е закъсняла да я информира своевременно за разпространението на замърсяването.

В Полша правителството е критикувано, че не е предприело бързи действия за борба с това явление.