Премиерът на Албания Еди Рама се срещна в Тирана с политическите лидери на албанците от Северна Македония - Али Ахмети, Африм Гаши, Арбен Таравари и Артан Груби, в рамките на която – според официалните съобщения, е обсъдено европейското бъдеще на двете съседни страни, предават македонските медии.

Председателят на "Демократичен съюз за интеграция " (ДСИ) Али Ахмети коментира след разговорите, че Северна Македония и Албания имат общо бъдеще в Европейския съюз, но и общи предизвикателства, които двете страни очакват по пътя към членство. Той добави, че трябва да се предотврати напускането на млади хора от Северна Македония и Албания към европейските страни и че стандартите на живот в тях трябва да бъдат хармонизирани с тези на страните от ЕС. Ахмети също така оцени, че конституционните промени няма да навредят на македонската идентичност, а напротив, ще я укрепят.

Лидерът на "Алианс за албанците“ Арбен Таравари също заяви, че на срещата са обсъдени предизвикателствата, които очакват Северна Македония и Албания по пътя към ЕС. Според Таравари няма партия от албанския блок в Северна Македония, която да е против интеграцията на страната в Европейския съюз, т.е. партиите на албанците са "за" обявените конституционни промени. Лидерът на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи на свой ред заяви, че освен общото бъдеще на двете страни в ЕС, на срещата не е било обсъждано нищо по-конкретно.

Тиранската среща бе инициирана от премиера на Албания Еди Рама. На нея присъстваха лидерите на всички политически партии на албанците в РСМ, с изключение на този на БЕСА - Билал Касами, който, въпреки че бе поканен, не взе участие в събитието. На 19 юли 2022 г. Северна Македония и Албания започнаха пакетни преговори за присъединяване към Европейския съюз, но македонският парламент трябва да приеме конституционни промени и да включи българите в Конституцията, за да започне отварянето на глави в преговорите с ЕС.