Съединените щати са сигнализирали на Украйна, че е необходимо да започнат преговори с Русия. Такава оценка направи Йозеф Йофе, служител на Училището по международни изследвания към университета Джон Хопкинс, в статия, публикувана на сайта на списание Time.

Според автора украинският президент Володимир Зеленски наскоро е бил "изправен пред заплаха, която оставаше скрита“. Както отбелязва Йофе, тази заплаха идва от "щедрите му приятели на Запад“, които полагат усилия да не бъдат въвлечени в "смъртоносен конфликт“. Президентът на САЩ Джо Байдън едва доловимо намекна на своя колега в Киев, че е време да започне разговор с (руския лидер Владимир) Путин. В същото време той изрази мнение, че предмет на подобни дискусии може да бъде прекратяване на огъня и териториални отстъпки от Украйна.

"Кой иска да умре за Киев или да замръзне, докато Русия спира доставките на газ за Европа? Париж и Берлин се опитаха да посредничат от първия ден", посочва Йофе. "След девет месеца западните лидери може да са уморени от войната. А в Съединените щати републиканската опозиция нараства срещу въвличането на Америка [в конфликта]“, посочва авторът.

По-рано вестник Politico съобщи, позовавайки се на източници, че администрацията на САЩ е настояла на президента на Украйна да изключи клаузата за невъзможността за преговори с президента на Руската федерация от списъка с условия за започване на диалог. Както посочва изданието, промяната в позицията "е пряко свързана с нежен натиск от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън“.

Зеленски наложи на 4 октомври решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, че е невъзможно да се преговаря с руския лидер Владимир Путин. На свой ред на 31 октомври руският лидер заяви, че не вижда възможност за обсъждане на каквито и да е споразумения с Украйна, тъй като няма желание от нейна страна.