Тихоокеанският флот (РФ) започна да разполага сили от своите бази за провеждане на двустранни учения в Тихия океан, Японско море и Охотско море. Това са съобщили от отдела за информационно осигуряване на Тихоокеанския флот на Руската Федерация, предава "Известия".

"Тази година ученията се провеждат от 18 до 28 юни под командването на адмирал Виктор Лийна. Двустранният формат включва съвместни маневри на Приморската флотилия на разнородните сили на Тихоокеанския флот и съвместното командване на войските и силите в североизточната част на Руската федерация. Освен това в маневрите ще участват подразделения на морската пехота на Тихоокеанския флот и бойни екипажи на брегови ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", се посочва в съобщението.

"Основната цел е отработване на учения за отразяване на атаки на дронове и безпилотни катери, обучение на противолодъчни операции, организиране на всички видове отбрана на групи от кораби по време на морско преминаване, нанасяне на съвместни ракетни удари срещу военноморски групи на мним противник, както и изпълнете набор от практически упражнения по бойна подготовка", допълват от ведомството.

"В ученията ще участват около 40 кораба, катери, помощни кораби, както и 20 военноморски самолета и хеликоптера (включително далечни противолодъчни самолети Ту-142МЗ, Ил-38 и Ил-38Н, хеликоптери Ка-29 и Ка-27 в опции за борба с подводници и търсене и спасяване)", става ясно от съобщението.