Тихоокеанска система от бури наводни части от Калифорния с рекорден дъжд, оставяйки пътища наводнени и десетки хиляди домакинства без електричество в новогодишната нощ, съобщава The Wall Street Journal.

Центърът на Сан Франциско регистрира втората най-висока сума валежи в града от повече от 170 години, съобщи офисът на Националната метеорологична служба в района на залива в неделя сутринта. Близкият Оукланд е имал най-влажния ден в историята, добави службата.

Силни ветрове със скорост над 100 километра в час повалиха дървета и причиниха масови прекъсвания на електрозахранването в района на Сакраменто, съобщи местната метеорологична служба. Повече от 40 000 домакинства в района на Сакраменто са били засегнати от прекъсване на електрозахранването към 10:42 сутринта местно време в неделя, което е спад от около 150 000 в събота, според общинския комунален район на Сакраменто.

Дъждът и вятърът бяха причинени от така наречената атмосферна река, дълга, тясна система от бури, изтегляща влага от Тихия океан навътре в континента. Докато бурята се придвижваше на изток в неделя сутринта, властите предупредиха за опасни условия на шофиране по заснежените планински пътища. Окръжен офис на Министерството на транспорта на Калифорния съобщи рано сутринта в неделя, че операторите на местната пътна помощ са извадили десетки закъсали превозни средства от снега.

Междущатска магистрала 80 близо до границата с Невада беше затворена за кратко за движение в събота поради завъртания, сблъсъци и лоши условия на шофиране, написа местният Калифорнийски магистрален патрул в публикация в Туитър. По-късно пътят отново беше отворен за движение, но шофьорите трябваше да използват вериги за гуми.

Районът на Рино, Невада, регистрира изключително силни снеговалежи в събота, а летището на Рино постави нов дневен рекорд за валежи, съобщи местната метеорологична служба рано сутринта в неделя.