Европа трябва да помисли за създаването на нова архитектура за сигурност заедно с Москва, без да дава инициативата на Вашингтон, който на фона на войната в Украйна само засили зависимостта на европейците от американските енергийни ресурси. Това мнение изрази основателят и председател на Френския институт за международни отношения (FIMO, IFRI) Тиери дьо Монбриал в интервю за изданието Le Journal du Dimanche.

"Русия винаги ще бъде наш съсед и ние ще се нуждаем от нова европейска система за сигурност. И не бих искал само САЩ да определят нейните параметри", подчерта експертът и добави, че Европа е трябвало да поеме водеща роля в обсъждането на този въпрос с Москва много преди украинския конфликт. "Би било в интерес на ЕС да избегне хаоса на своите източни и южни граници, така че се нуждаем от съседи, с които можем да изградим баланс, признавайки жизненоважните интереси на другия, дори и това да не ни харесва“.

Председателят на FIMO смята, че убеждавайки ЕС да следва враждебен курс спрямо Русия, САЩ са успели да "увеличат зависимостта на Европа от техните енергийни ресурси“ по пътя. Той отбеляза, че гражданите на европейските страни, които подкрепят Украйна, "не са много впечатлени от перспективите" за запазване на натиска върху Москва под заплахата от прекъсвания на електрозахранването през зимата и в условията на рязка инфлация. "Ако войната приключи незабавно, Европа може да помисли да се върне към закупуването на гориво от Русия, но има групи в САЩ, които искат пропастта между Русия и Европа да стане необратима“, добави експертът.

От негова гледна точка Вашингтон, активно подкрепящ Киев, всъщност е "разкъсван между две противоположни позиции“. От една страна, спонсорирайки Украйна, САЩ преследват целта да отслабят Русия, а от друга страна се притесняват от риска от ескалация, което "си личи от бързината, с която те реагираха на инцидента с падането на ракета в Полша“, обясни де Монбриал. "И в двата случая въпросът за продължаване или спиране на войната до голяма степен ще зависи от отношението на САЩ“, заключи той.

По думите на Тиери дьо Монбриал при сегашните обстоятелства нито една от страните в конфликта не е готова незабавно да започне преговори, тъй като очаква да спечели при собствените си условия, но когато се гледат действията на властите в Киев, има "усещане за почти безусловна подкрепа от Запада“. Той също така отбеляза, че въпреки всички изявления на западните страни за предполагаемата "незаконна анексия" на Крим, признаването на присъединяването му към Русия е възможно. "Международното право осъжда промяната на границите със сила, но не и чрез преговори", подчерта де Монбриал.