Повишената активност в транспортната мрежа на Китай ще предостави на военните плановици на САЩ ясни индикации за бъдещи военни действия срещу Тайван. Това стана известно по време на заседание на комисия на Конгреса на САЩ, пише The Washington Times.

Частният анализатор за разузнаване на заплахи Девин Торн казва, че американските анализатори ще могат да идентифицират всякакви подготовки за голям конфликт срещу Тайван чрез военна мобилизационна дейност в Китай.

Според него в доклада на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за логистиката се описват транспортните изисквания за атака срещу Тайван, като се говори за около три хиляди влака, 1 милион превозни средства, 2100 полета на самолети, 15 батальона петролопроводи и повече от 8000 морски курса.

Анализаторът добави, че до 2025 г. НОАК се надява да завърши товаренето на изходящите материали в рамките на 24 часа, а товаренето на изходящите бригади и полкове в рамките на четири часа. Други сигнали биха били увеличаването на военното разполагане по-близо до брега по протежение на Тайванския пролив, което вероятно ще се случи месеци преди военен удар.

"Проблемът е, че повечето ясни сигнали за непосредствена заплаха в този сектор вероятно ще се появят относително близо във времето (вероятно няколко месеца) преди началото на агресията“, казва Торн.

Освен това в стратегическите документи на НОАК се посочва, че атака от въздуха срещу Тайван ще включва тайна подготовка и използване на тактики за заблуда. Въпреки това Торн смята, че мащабът на десантната кампания ще направи много трудно прикриването на тези дейности.

На свой ред, подготовката за атака вероятно ще включва масово прекъсване на цивилни пътнически и товарни полети, както и аномалии в движението на цивилни кораби.

"Възможно е да се наблюдава относително ограниченият брой военни и цивилни летища, които биха могли да се използват като точки за кацане за кампания срещу Тайван (приблизително 33 летища, в зависимост от приложените критерии) за такава необичайна дейност. Също така е вероятно китайските потребителите на социалните медии ще документират военна транспортна дейност и други признаци на мобилизация в техните общности, въпреки че властите вероятно ще предприемат стъпки, за да предотвратят това“, заяви Торн.

Анализаторът добави, че представители на Китайската комунистическа партия вероятно ще наредят обща мобилизация в случай на война три до четири месеца преди началото на инвазията в Тайван. В същото време демобилизацията на войските на НОАК ще бъде спряна година преди нахлуването.