Представител на украинското правителство заяви пред The Washington Post в сряда, че атака срещу руска военновъздушна база в Крим е дело на украинските специални части.

Служителят, който говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса, не разкри подробности за това как е извършена атаката във вторник. Тя обаче бележи драматична ескалация в почти шестмесечната война, демонстрирайки способността на украинските сили да нанасят удари по-далеч зад руските линии, отколкото се смяташе преди, отбелязва американското издание.

Най-малко три експлозии разтърсиха военновъздушната база Сафи в крайбрежна зона, смятана от руснаците за толкова безопасна, че видеозаписите показват стреснати плажуващи в близкия курорт, които бягат за прикритие. Кримският полуостров беше анексиран от Москва през 2014 г. и е популярна ваканционна дестинация за руснаците.

Украинските военновъздушни сили обявиха в изявление, че девет руски военни самолета са били унищожени в базата, която според властите е била използвана от Русия за нанасяне на ракетни удари срещу контролирана от Украйна територия.

Официално Киев отказа да потвърди или отрече участието на украинци в атаката. Но във вторник украинският президент Володимир Зеленски фокусира нощното си обръщение върху Крим, обещавайки да си върне територията. "Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него“, каза той, без да споменава авиобазата или атаката.

Известно е, че украинските сили за специални операции осъществяват кампания за проникване на контролирана от Русия територия и имат координация със симпатизиращите местни жители на място за извършване на атаки. Партизанската дейност е особено разпространена в окупираната южна Херсонска област, точно на север от Крим, обяснява The Washington Post.

През юни служител, назначен от Русия в Херсон, беше убит при мистериозна експлозия на бомба на път за работа. Плакати из града, направени от украински съпротивителни групи, предупреждават работещите с руснаците, че партизаните ще дойдат и за тях, според изображения, публикувани в социалните медии. Една листовка гласеше: "Ако HIMARS не може да достигне, партизанин ще помогне".

Американски служител, говорещ при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса, каза пред The Post във вторник само, че американско оръжие не е използвано при атаката във вторник в Крим.

Американските високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), предоставени наскоро на Украйна, й позволиха да нанася удари дълбоко зад руските линии, но системите, за които е известно, че са били доставени на Украйна, имат максимален обсег от 70 километра. Кримската военновъздушна база е най-малко на 200 километра от най-близката фронтова линия.

Руските власти обясниха, че експлозията във вторник е била причинена от взрив на боеприпаси, а официални лица съобщиха, че най-малко един човек е загинал и 13 са ранени, включително две деца.

Washington Post не можа независимо да провери твърденията от нито една от страните.

Превод и редакция: Иван Христов