Американски служители казват, че ситуацията в Украйна се подобрява, след като Конгресът прие голям пакет от помощ от 61 милиарда долара след месеци на забавяне, пише The Washington Post.

Въпреки че фронтовата линия се е променила малко за повече от година, те казват, че Москва вероятно ще се изправи пред нарастващи предизвикателства при запазването на предимството си на бойното поле.

"Украйна остава под натиск, остава много активен конфликт. Не трябва да гледаме през розови очила", отбелязва също високопоставен служител на американската администрация.

Въпреки това, казва той, линиите са се стабилизирали и Русия понася извънредни разходи, "които я принуждават да разчита на зле обучени сили, което всъщност е от полза на Украйна“.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия губи войната срещу Украйна, защото губи хора на фронта, жителите напускат страната, а Украйна остава "свободна и независима“.

"Украйна може и трябва да спре Путин“, подчерта Байдън.

Той отбеляза, че Съединените щати оказват подкрепа на Украйна в партньорство с членовете на НАТО и коалиция от повече от 50 държави и подкрепата ще продължи.