Управляващите в САЩ са обезпокоени от засилващото се политическо влияние и "безразсъдните" изявления на американския милиардер Илон Мъск, пише вестник The Washington Post.

Авторът на статията Мери Джордан твърди, че въпреки съвместната работа с правителството на САЩ за постигането на глобално господство на страната в космоса и популяризирането на използване на електрически превозни средства, коментарите на Мъск за ситуацията в Тайван, както и изявлението за нежеланието му да продължава да плаща за Starlink в Украйна влошиха отношенията му с Вашингтон.

Американските власти смятат Мъск за твърде могъщ и безразсъден, но Вашингтон все още се нуждае от ръководителя на SpaceX, тъй като армията на страната използва оборудването му, а НАСА е принудена да разчита на ракетите на бизнесмена, за да изпраща астронавти до МКС, твърди Джордан.

"Въпреки че Мъск се нуждае от Вашингтон по-малко сега, след като той се превърна във влиятелна фигура в света, Вашингтон продължава да зависи от него“, отбелязва авторът на статията.

Правителството на САЩ обаче работи за намаляване на зависимостта си от Мъск, като си партнира и развива конкуренти чрез държавни договори и субсидии.

"SpaceX не е единствената компания. Има и други, с които можем да работим, когато става въпрос да дадем на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле“, каза заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, цитирана от изданието.

По-рано Мъск написа, че се съмнява във възможността Киев да спечели в случай на пълномащабна война с Русия и призова страните към мир. Впоследствие американският предприемач уточни, че хората в източните райони на Украйна, където руснаците са мнозинство, предпочитат да са част от Русия. В подкрепа на позицията си той публикува карта с резултатите от изборите през 2012 г. На нея се вижда, , че в източната част на страната огромното мнозинство от гражданите са гласували за Партията на регионите, която Мъск нарича проруска.

В Киев неговият план за разрешаване на конфликта с Русия бе посрещнат с остри критики.  Андрий Ермак, ръководител на кабинета на Владимир Зеленски, нарече западните политици и бизнесмени, призоваващи за мир, "полезни идиоти“, а Андрий Мелник, бившият украински посланик в Германия, изруга Мъск нецензурно и нарече електрическите автомобили Tesla "боклук“, обещавайки пълен бойкот в Украйна на неговите продукти.