Украинските войници се опитват да използват всички възможностите западните технологии. Понякога украинците се бият твърде отчаяно.

Както се посочва в материал на The Washington Post, една от украинските бригади демонстрира ожесточен бой с руските войски. В епицентъра на тази битка беше 40-годишният командир на бойната машина на пехотата (БМП) Bradley Виктор. Екипажът премина по главния път в село Сокол в източна Украйна, където Кремъл е заел позиции тази година.

"Вирусен" бой

Руснаците изкараха техниката си иззад дърветата и в продължение на няколко хаотични секунди и двете превозни средства препускаха едно към друго, стреляйки с тежките си оръжия. Военен изпадна от руската машина. Украинската БМП претърпя катастрофален удар по системата за насочване. Основното оръжие не работи.

"На таран“, казва Виктор на водача.

Боят е заснет от въздуха с дрон. Кадрите подчертават как Киев е използвал осигурените от САЩ Bradley по уникални и екстремни начини, за да заобиколи намаляващите артилерийски резерви и недостига на жива сила.

Американските Bradley, тежащи около 28 тона, бяха използвани за първи път като тарани за пробиване на руската отбрана по време на миналогодишната неуспешна контраофанзива. Но сега те се изпращат да преследват и унищожават други бронирани машини, да спасяват ранени войници и като мобилни оръдия за бомбардиране на вражески позиции, казват анализатори.

През есента 47-а отделна механизирана бригада, в която Виктор служи, и нейните Bradley се придвижиха на изток в района на Донецк, за да отблъснат руснаците в стратегическия град Авдеевка. Виктор си спомни как използват огневата мощ на Bradley, за да унищожат руски танк и разузнавателна машина.

"Избухна много красиво, изгоря бързо, като кибрит“, казва Виктор.

В интервю от болница, където войникът се възстановява от наранявания, получени при отделен инцидент, той похвали бронята на Bradley и обучението в Германия. Отделно той отбеляза въоръжението на машината, включително управляеми ракети и 25-милиметрово оръдие, което може да изстрелва бронебойни снаряди с размерите на хот-дог. Когато снарядите поразяват руската пехота, "нищо не остава от нея“.

Според Пентагона САЩ са доставили 300 Bradley на Украйна. Проектиран през 80-те години на миналия век, за да защити и допълни парка от M1 Abrams, Bradley получи прякора "бойното такси“ заради способността си да превозва шестима войници през бойното поле, докато са защитени от тежка броня.

Новото използване на Брадли е един от начините, по които украинската армия се опитва да компенсира текущите предизвикателства на бойното поле, причинени до голяма степен от сериозното прекъсване на американската военна помощ по време на месеците на политическа безизходица във Вашингтон.

Американската доктрина обикновено изисква Bradley да действа в групи и заедно с други машини, като танкове, и обикновено да атакува цели на големи разстояния, за да избегне вражеския огън. Тази стратегия се допълва от допълнителната защита на мощни военновъздушни сили. Но ограничените възможности на Украйна в наземното оборудване и бойните самолети, както и постоянната заплаха от руски безпилотни самолети, принудиха нейните командири да мобилизират само по една или две машини наведнъж, за да избегнат откриването.