"Ще ги изхвърлим до границата“, заяви в реч в понеделник украинският президент Володимир Зеленски. "Време е руската войска да бяга“.

В момента Украйна организира ново контранастъпление в южната част на страната, но хвалбите на Зеленски рискуват да завишат очакванията. Всъщност Украйна вероятно няма да освободи територията си тази година или дори следващата, пише The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.

Въпреки това, докато украинските сили настъпват към брега на Черно море, Зеленски дава предизвикателен отговор на твърдението на президента Владимир Путин, че Украйна не е истинска държава. Украйна може не само да оцелее, но и да си върне част от окупираната земя.

Най-добрата защита е доброто нападение, както военните стратези твърдят от векове. И ако офанзивата на Украйна към брега успее, това ще възстанови икономическата жизнеспособност на страната чрез облекчаване на натиска върху нейния пристанищен град Одеса. Нещо повече, това може да застраши руската окупация на Крим чрез прекъсване на сухопътния коридор, който го свързва с контролирания от Русия регион Донбас на изток.

Украински и американски официални лица отказват да разкрият подробности от плана за нападение. Както Зеленски каза в речта си, "Няма да чуете конкретика от никой наистина отговорен човек“. Но от публични източници става ясно, че украинците се опитват да изтласкат руските сили от река Днепър към Херсон и да натискат към Запорожие, източно от Крим, към Азовско море. Вероятни са и други настъпления в различни части на страната.

В момента за Украйна се открива възможност, след като доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън (HIMARS) и други прецизни оръжия позволиха на украинската армия да атакува руски тилови щабове, складове за боеприпаси, мостове и други транспортни възли. Дните, в които руснаците можеха да седят спокойно близо до границата и да изстрелват ракети по украинските градове, отминаха. "Целевият набор са командни и контролни възли“, обяснява един американски служител. "Руснаците имат големи затруднения“.

Руските военни са дезориентирани поради ударите, които са получили, смятат американски служители. Според анализаторите Русия е загубила хиляди офицери, включително стотици полковници и десетки генерали. Безмилостните атаки са принудили руските командири да продължат да местят постовете на щабовете, добавяйки към техните командни и логистични проблеми.

Другото голямо предимство на Украйна в тази нова фаза на войната е "партизанската“ кампания зад линиите на руските окупатори. Американските военни командири предупредиха руските си колеги да очакват тази брутална нередовна война въз основа на опита на САЩ в Ирак и Афганистан. Руските официални лица не се вслушаха и сега са изправени пред атаки, които не очакват и не могат да изкоренят, въпреки цялата им огнева мощ. Всеки украинец с мобилен телефон е артилерийски коректировчик или събирач на разузнавателна информация.

Тази партизанска кампания, подобно на прецизния огън на HIMARS, е продукт на американско планиране и обучение на украинските сили. От 2014 г. силите за специални операции на САЩ учат украинците как да се бият с окупационна армия - използвайки специални части като тези, които бяха толкова ефективни срещу бойците на "Ал Кайда“ и "Ислямска държава“.

Генерал Ричард Кларк, който се пенсионира тази седмица като ръководител на командването на специалните операции на САЩ, обясни в интервю как американците са изградили своите колеги от украинските сили за специални операции (ССО) в очакване на предстояща кампания срещу руските нашественици.

"Това, което направихме, започвайки през 2014 г., беше да поставим основите“, спомня си Кларк. "Когато руснаците нахлуха през февруари, ние вече бяхме работили с украинските ССО в продължение на седем години. С наша помощ те изградиха капацитет, така че те израснаха и нараснаха в брой, но по-важното е, че те изградиха способности“ както в бойните си способности, така и в информационни операции.

За да се подготви за отблъскване на руската инвазия, всяка украинска бригада на ССО миналата година създаде и обучи "съпротивителна рота“, набрана от местното население в райони като Херсон, Запорожие и Донбас, които вероятно ще бъдат руски цели. В резултат на това Кларк каза: "Ако сте руски войник днес, главата ви трябва да се върти на 180 градуса, защото не знаете къде е заплахата. Те не могат да погледнат някой украинец и да разберат дали този човек е враг“.

Тази партизанска война доведе до плашещ брой жертви сред проруските служители в окупираните райони. През последните няколко седмици проруски служители бяха убити или ранени от коли бомби, крайпътни бомби, отрова и пушки.

И понеже Русия се сблъска с яростната съпротива на Украйна, тя все повече се обръща към наемници от частна армия, известна като групата Вагнер. Техните трупове са лесни за разпознаване на бойното поле, защото носят отличителни значки Grim Reaper с лозунга "Смъртта е нашата работа – а бизнесът е добър“ и "Не вярвам в нищо. Тук съм заради насилието“.

Тази гротескна, цинична бруталност улавя духа на войната на Путин. Но след шест месеца атаката спря и за Русия бизнесът със смъртта не изглежда толкова добър.