Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната е планирало да извърши "тайни атаки" срещу руските сили в Сирия с участието на кюрдски формирования. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на разсекретени документи на Пентагона. Украинският президент Володимир Зеленски в крайна сметка е наредил спиране на планирането на подобни атаки през декември 2022 г.

WP се позовава на документ, означен с HCS-P, в който се твърди, че украинската ГРУ разработва удари срещу силите на ЧВК "Вагнер“ с участието на членове на Сирийските демократични сили (СДС).

СДС са поискали да се проведе обучение на техните сили, да се осигурят системи за противовъздушна отбрана, както и гаранции, че "тяхната роля ще бъде пазена в тайна". В същото време се подчертава, че Турция е била наясно с плановете на Украйна, освен това турските официални лица са "се стремили да избегнат вероятен ответен удар“, тъй че идеята е била атаките да се проведат от кюрдски региони, а не от региони на север и северо западно от Сирия.

Материалите, получени от WP, съпоставят удари срещу добре защитени "приоритетни" съоръжения за Русия близо до Дамаск и близо до бреговете на Сирия с удари срещу "свързана с Русия петролна инфраструктура" в централната част на страната, която е слабо защитена от системи за противовъздушна отбрана , но ще нанесе на Русия само "скромни разходи“.

Освен това е обсъдена атака срещу "ключов руски обект“, за който се смята летището Базил ал-Асад в Латакия, както и атака срещу "газовата централа Джихар" край Палмира.

Американските власти са били на мнение и са настоявали, че подобни атаки могат да "създадат трудности“ за операциите на ръководената от САЩ международна коалиция в Източна Сирия, ако Русия реши "по-агресивно“ да контролира сирийското въздушно пространство или да премести противовъздушната си отбрана.