Шиитският духовник и политически лидер Моктада ас-Садр призова своите привърженици във вторник незабавно да се оттеглят от правителствения квартал в Багдад, след като в резултат на цял ден ожесточени битки там загинаха десетки хора, а още стотици бяха ранени, задълбочавайки политическата криза в страната, пише The Washington Post.

Кръвопролитието избухна в понеделник, след като Садр обяви оттеглянето си от политиката в съобщение, публикувано в "Туитър“. Поддръжниците му реагираха, като нахлуха в президентския дворец в правителствения квартал, известен като Зелената зона, където се помещават министерства, както и чуждестранни мисии, включително посолството на Съединените щати.

"Извинявам се на иракския народ“, заяви Садр в телевизионна реч във вторник рано следобед. "Надявах се на мирна демонстрация, не с минохвъргачки и оръжия. Не искам такава революция“, категоричен бе той.

Минути след края на речта му можеха да се видят да се отдалечават от Зелената зона. рупи мъже, някои носещи гранати или други оръжия.

Насилието беше най-сериозното през лятото на размирици в Ирак, който е без правителство през по-голямата част от годината и се превърна в арена на ескалиращи вражди между политическите фракции, включително последователите на Садр, и съперничещи шиитски групи, подкрепяни от Иран.

Превод и редакция: Иван Христов