close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Европейски съюз
Балкани
Близък Изток
Свят
The Washington Post: Русия е анексирала украински територии с природни ресурси за минимум 12,4 трилиона долара
22:40 / 10.08.2022
381
©
Русия е завзела украински територии с природни ресурси на стойност най-малко 12,4 трилиона долара, пише The Washington Post.

Както отбеляза американското издание, след близо шест месеца битки, "нескопосаната военна операция на Москва“ е донесла поне една голяма награда: разширен контрол над някои от най-богатите на минерали земи в Европа. Украйна крие едни от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, неизползвани залежи от литий и огромни находища на въглища. Заедно те струват десетки трилиони долари.

Лъвският дял от тези находища на въглища, които в продължение на десетилетия захранваха жизненоважната стоманодобивна индустрия на Украйна, са съсредоточени на изток, където Москва има най-големи териториални придобивки. Това ги поставя в руски ръце, заедно със значителни количества други ценни енергийни и минерални находища, които имат приложение във всичко - от части за самолети до смартфони, според анализ за The Washington Post на канадската фирма за геополитически рискове SecDev.

Русия притежава огромни количества природни ресурси. Но спирането на достъпа на Украйна до собствените й ресурси подкопава икономиката на страната, принуждавайки Киев да внася въглища, за да обезпечи електричество за градовете си. Ако Кремъл успее да анексира окончателно украинската територия, която е завладял до сега - както американските служители смятат, че ще се опита да направи през следващите месеци - Киев ще загуби окончателно достъп до почти две трети от залежите си.

Украйна също би загубила безброй други резерви, включително запаси от природен газ, нефт и редкоземни минерали – от съществено значение за някои високотехнологични компоненти – което може да попречи на търсенето на алтернативи на Западна Европа за вноса от Русия и Китай.

"Най-лошият сценарий е, Украйна да загуби тези земи, вече да няма силна суровинна икономика и да стане по-скоро като една от балтийските държави, страна, която не е в състояние да поддържа индустриалната си икономика“, казва Станислав Зинченко, главен изпълнителен директор на GMK, базиран в Киев икономически мозъчен тръст. "Именно това иска Русия. Да ни отслаби."

Загубено богатство за 12,4 трилиона долара

Украйна е широко известна като селскостопанска сила. Но тя е и основен източник на суровини, като притежава на територията си 117 от 120-те най-широко използвани минерали и метали и е основен източник на изкопаеми горива. Официалните уебсайтове вече не показват геолокации на тези находища; правителството, позовавайки се на националната сигурност, ги свали в началото на пролетта.

И все пак анализът на SecDev показва, че украински енергийни залежи, метали и минерали на стойност поне 12,4 трилиона долара сега са под руски контрол. Тази цифра представлява почти половината от стойността в долари на 2209 находища, прегледани от компанията. В допълнение към 63 процента от находищата на въглища в страната, Москва е отнела 11 процента от находищата на петрол, 20 процента от находищата на природен газ, 42 процента от тези за метали и 33 процента от находищата на редкоземни и други важни минерали, включително литий.

Някои от тези находища са труднодостъпни или изискват проучване, за да се оцени тяхната жизнеспособност. Някои бяха завзети или по време на анексирането на Крим от Москва през 2014 г., или по време на осемгодишната война на украинското правителство срещу подкрепяните от Русия сепаратисти на изток.

Откакто инвазията започна през февруари обаче, Кремъл непрекъснато разширява притежанията си. Според SecDev и ръководители на украинската минна и стоманодобивна промишленост, тя е отнела вече: 41 въглищни находища, 27 находища на природен газ, 14 мини за пропан, девет нефтени находища, шест залежа на желязна руда, два обекта за титанова руда, две находища за циркониева руда, един обект за стронций , един залеж на литий, един на уран, едно златно находище и значителна кариера за варовик, използван преди това за производството на стомана в Украйна.

Роман Опимах, генерален директор на Украинската геоложка служба, заяви, че правителството все още оценява въздействието на войната върху неговите минерални ресурси. Но като се има предвид колко от украинските суровини са на изток и юг, той предположи, че стойността на загубените запаси надвишава общата, изчислена в независимия анализ.

"Има отрицателен актив, който загубихме – ресурси, които използваме в момента, за да поддържаме нашите индустриални дейности и да генерираме енергия“, отбеляза той. "Но има друго измерение на минералите на бъдещето, които все още са под земята. За съжаление, съществува риск украинският народ да не се възползва от ползите от разработването на тези материали“.

По-голямата част от петролните и газови запаси на страната остават под негов контрол. Но за Западна Европа разширеното заграбване на земя от Русия в Украйна се равнява на тактическа неуспех, пише The Washington Post.

"Руската окупация на украинска територия има преки последици за западната енергийна сигурност“, посочва Робърт Муга, съосновател на SecDev. "Освен ако европейците не успеят бързо да диверсифицират източниците на петрол и газ, те ще останат силно зависими от руските въглеводороди“.

Най-голямата заплаха е за бъдещето на Украйна. По време на руската инвазия през 2014 г., при която Украйна загуби приблизително 7 процента от земната си маса, критично важните западни инвестиции в енергийния и минния сектор бяха изплашени. Сегашната война има същото въздействие.

Полско-украинската инвестиционна компания Millstone & Co, например, сключи сделка през 2021 г. с австралийска минна компания за активно проучване на две недокоснати литиеви находища. След като започна войната, компаниите замразиха тези планове, припомня управляващият партньор на Millstone Михайло Жернов.

Едно място — находище, покрито със земеделска земя — сега е толкова близо до фронтовата линия, че Жернов остава несигурен дали е под украински или руски контрол. Първоначалните планове за изграждане на фабрика за литиеви батерии там също бяха отложени.

Анализаторите казват, че лицензите за други минерални находища, продадени от украинското правителство миналата година, сега се търгуват с големи отстъпки, тъй като инвеститорите поставят под съмнение жизнеспособността на добива.

"Всеки ден украинците губят икономиката си“, отбелязва Жернов. "Познавам много инвеститори, които са започнали геологични изследвания, но са спрели поради [войната]. Сега всичко е голям риск“.

Ударът върху Украйна е много по-тежък заради превземането на ключови украински пристанища от Русия и по-широката блокада на Черно море. Някои анализатори виждат изгубените морски транзитни маршрути като по-значими от изгубените минерални запаси - особено въглища, въпреки текущата им стойност - защото много други страни преминават към по-екологична енергия.

"Суровините като въглищата не са бъдещето, те са минало“, смята Андерс Аслунд, икономист, който отдавна изучава Украйна. "Става дума повече за това дали Украйна ще загуби своите пристанища, което не мисля, че ще изгуби. Ако нямаха тези пристанища, ще трябва да изградят напълно нова инфраструктура за износ“.

Практическата и символичната стойност на въглищата

Въглищата са далеч най-изобилния ресурс на контролираните от Русия части от Украйна. Там има резерв от приблизително 30 милиарда тона енергийни въглища, които имат приблизителна търговска стойност от 11,9 трилиона долара, изчислява SecDev. Те също така имат символична стойност като известен енергиен източник, а регионалните мегаполиси Донецк и Луганск са населени предимно от семейства на миньори и стоманодобивници.

Токсичната комбинация от загуба на суровини плюс повредена, унищожена или отнета инфраструктура има огромни последици за основна индустрия като стоманодобивната, която до войната издържаше 4 милиона украинци. Две големи фабрики са разрушени или превзети при обсадата на Мариупол. Други фабрики са намалили производството и са изправени пред множество предизвикателства.

В цялата страна много от стоманодобивните заводи от съветската епоха все още работят на въглища. Но териториалните загуби на страната от подкрепяните от Русия сепаратисти на изток между 2014 и 2017 г. принудиха Киев да започне да внася значителни количества въглища, както за тези заводи, така и за топлоелектрически централи. През 2021 г. вносът възлиза на почти 40 процента от потреблението на суровината в Украйна.

Заедно с въглищните мини, Русия наскоро завзе значително варовиково находище, използвано за производство на стомана. Въздействието от това е сведено до минимум, тъй като украинското производство на стомана е спаднало толкова много поради войната - 60 до 70 процента - че фабриките успяха да се задоволят с по-нискокачествените варовикови находища на запад. Но Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на украинския стоманодобивен и минен гигант "Метинвест“, предупреди, че връщането към нормалните нива ще означава, че "ще трябва да го внасяме“.

Всяко усилие за възстановяване с широкомащабни чуждестранни инвестиции със сигурност ще изисква истински край на битките - а не продължителен замразен конфликт с Русия, както се видя през 2014 г.

"Украйна не само ще загуби голяма част от територията и ресурсите си, но и ще бъде постоянно уязвима от нова атака от страна на Русия“, казва Джейкъб Киркегаард, сътрудник в базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън“. "Никоя частна компания със здрав разум не би инвестирала в останалата част от Украйна, ако това се превърне в замразен конфликт“.

Превод и редакция: Иван Христов

Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Световно първенство по футбол 2022 година
Преговори за съставяне на правителство 2022 г.
Войната в Украйна
Газова криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.