"Еуфорията, която съпътстваше непредвидените ранни успехи на Украйна срещу непохватните руски войски се изпарява, след като Москва адаптира тактиката си, възстанови темпото си и се възползва от превъзходящата си огнева мощ срещу много неравностойните в това отношение украински сили“, пише авторитетното американско издание The Washington Post в пространен материал за войната в Украйна, представен от Агенция "Фокус".

Вестникът отбелязва, че новообещаните западни оръжейни системи пристигат, но твърде бавно и в недостатъчни количества, за да предотвратят нарастващите, но неумолими руски успехи в Донбас, който сега е в центъра на битката за Украйна.

Украинците все още отвръщат на удара, но им привършват боеприпасите и търпят жертви с много по-високи темпове, отколкото в началните етапи на войната. Около 200 украински войници сега биват убивани всеки ден, спрямо 100 в края на миналия месец, заяви пред "Би Би Си“ в петък помощник на президента Владимир Зеленски, което означава, че до 1000 украинци биват извеждани от битката всеки ден, включително тези, които са ранени.

Руснаците все още правят грешки и също така губят хора и оборудване, макар и с по-малки темпове, отколкото през първите месеци на конфликта. Като знак, че страдат от недостиг на оборудване, те бяха видени на видеоклипове, публикувани в социалните медии, как изваждат стотици консервирани танкове Т-62 от съветската ера от склад, за да ги изпратят в Украйна.

Но цялостната траектория на войната без съмнение се отклони от един от неочаквано мрачните руски провали и се наклони в полза на Русия като очевидно по-голямата сила, констатират от редакцията на изданието.

Надеждите на Киев и Вашингтон, че новите доставки на западни оръжия ще позволят на Украйна да си върне инициативата и евентуално да си върне приблизително 20 процента от украинската територия, завзета от Русия след нейната инвазия на 24 февруари, започват да изглеждат преждевременни, споделя пред WP Александър В. Данилюк, съветник на украинското правителство по въпросите на отбраната и разузнаването

"Стратегиите и тактиката на руснаците в момента са напълно различни. Те са много по-успешни“, каза той. "Те имат повече ресурси от нас и не бързат“.

"В момента има много по-малко място за оптимизъм“, добави той.

Както отбелязва изданието, сега Украйна почти напълно е изчерпала боеприпасите за оръжейните системи от съветската епоха, които са били основата на нейния арсенал, а източноевропейските страни, които поддържат същите системи, са изчерпали излишъците си, които могат да дарят, разкрива още Данилюк. Украйна спешно трябва да премине към по-дълекобойни и по-съвременни западни системи, но те са били въведени едва наскоро и в недостатъчни количества, за да съответстват на огромната огнева мощ на Русия, каза той.

Русия изстрелва до 50 000 артилерийски изстрела на ден по украински позиции, а украинците могат да отвърнат само с около 5 000 до 6 000 изстрела на ден. Съединените щати са се ангажирали да доставят 220 000 снаряда - достатъчно, за да съответстват на руската огнева мощ за около четири дни.

Пентагонът съобщи, че по-голямата част от американските гаубици M777, за които служители твърдяха, че ще позволят на Украйна да изравни руската огнева мощ, сега се използват на бойното поле. Но руснаците продължават да напредват, пише изданието.

Четири от по-съвременните и далекобойни реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, които украинците отдавна бяха поискали от Съединените щати, са на път, заедно с три подобни системи, обещани от Великобритания. Но украинците първо ще трябва да бъдат обучени как да ги използват и те все още са на седмици разстояние от достигането на бойното поле, казват представители на САЩ. Пентагонът намекна, че повече системи ще бъдат предоставени, след като украинците покажат, че могат да ги използват.

Но руснаците започнаха войната с около 900 свои подобни системи и въпреки че украинците твърдят, че са унищожили стотици, руснаците все още имат стотици, каза Данилюк.

Междувременно руснаците са адаптирали тактиката си по начини, които им позволяват да се възползват напълно от огневата си мощ, като остават на разстояние от украинските позиции, бомбардират ги безмилостно, след което превземат територията, когато украинците са принудени да отстъпят, обясняват от WP.

Руснаците също се справят по-добре с комбинирането на въоръженията си, с използването на близка въздушна подкрепа и разполагането на десантни части, посочва Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ, който сега е в Института за изследване на външната политика.

Руските власти твърдят, че напредват по-бавно, отколкото по време на първоначалната инвазия, за да избегнат цивилни жертви. Вместо това обаче, тактиката помага за намаляване на руските жертви, като същевременно нанася тежки загуби на цивилните, които живеят в градовете и селата, които са обект на нападение, казват анализатори.

Украинците все още се бият добре и могат да причинят тактическа болка на руснаците, когато се представи възможност, каза Дмитрий Алперович от Silverado Consultancy, визирайки катастрофалния опит на Русия в края на миналия месец да пресече река Северски Донец; стотици руснаци бяха убити и десетки военни превозни средства унищожени. Украинците също нанасят успешни удари с дронове срещу руски позиции и колони за доставки, добавя той.

Русия не публикува данни за жертвите от март. "Но когато погледнете какво се случва, бих бил шокиран, ако руснаците търпят жертви някъде близо до това, което съобщават украинците в момента“, смята Алперович.

Живата сила е по-малък проблем за украинците, отколкото недостигът на боеприпаси и оборудване, продължава Данилюк, който определи броя на мъжете, които са се записали за потенциална битка, на 6 милиона. Но Украйна няма оборудване, включително защитно оборудване и оръдия, както и артилерийски системи, за да изведе всички желаещи да се включат доброволно на фронта. "Ще ги изпратим на смърт без оборудване“, предупреждава той.

Според изданието, руснаците също се сблъскват с недостиг на жива сила след тежките загуби, които са претърпели в първите дни на войната. Западните официални представители определят броя на руските смъртни случаи на 15 000 до 20 000 досега, като около една трета от първоначалните сили за нахлуване са станали негодни за бой поради наранявания, залавяне и загуби на оборудване след бедствията през първите два месеца.

Но Русия е възстановила силите си в по-голяма степен от очакваното от много военни анализатори, като е увеличила изчерпаната си армия с 40 000 до 50 000 души през последните два месеца, като е увеличила възрастта на резервните сили, разположила е нови сили и е обновила части които са били унищожени, казва Данилюк.

Засега река Северски Донец стои на пътя на нови значителни руски постижения. Западни представители казват, че очакват руските войски скоро да осигурят пълен контрол над град Севередонецк и след това вероятно ще насочат вниманието си към град Лисичанск, на отсрещния бряг на реката, което ще им осигури пълен контрол над региона на Луганск. След това може да се очаква да се насочат към по-големия Донецки регион, който Русия контролира частично от 2014 г.

Както пише WP, Лисичанск ще бъде по-трудно предизвикателство, тъй като украинците контролират стратегическите възвишения, а силата на артилерията на руснаците е по-малко предимство в близкия градски бой, прогнозира Конрад Музика, директор на базираната във Варшава консултантска служба за отбрана Rochan Consulting. Русия може да се затрудни да поддържа последните си темпове за много дълго време, предвид загубите, които е претърпяла досега, казва той. Но, по думите му, ако руснаците успеят да пробият реката, те могат да започнат да напредват бързо.

"Украинската отбрана е разчетена на река Северски Донец. Ако Русия успешно пресече реката, моята тревога е, че руснаците ще влязат в Донецк с пълната си сила и тогава украинците може да бъдат пометени“, опасява се той.