Съединените щати, в случай на успех на представителите на Републиканската партия на междинните избори за Конгреса на 8 ноември, могат да намалят или дори да спрат помощта за Киев, организирайки му "републиканска зима“. Това мнение изрази в понеделник Ишан Тарур, колумнист на американския вестник The Washington Post и специалист по международни отношения.

Изданието цитира изявлението на републиканка Марджъри Тейлър Грийн, която каза, че Украйна при републиканците "няма да получи нито цент". "Очаква се нейната партия да постигне значителни печалби на междинните избори във вторник и евентуално да обърне подхода на Съединените щати по въпроса за подкрепата на Украйна“, пише колумнистът на вестника.

Според него в Републиканската партия няма консенсус за степента на подкрепа за Украйна. Грийн представлява гледната точка на част от републиканския електорат, противоположната позиция е изразена от по-видни представители на партията, като Мич Макконъл, лидерът на републиканското малцинство в Сената, който се застъпва за увеличаване на военната помощ на Киев, пише изданието. .

Водената от републиканците Камара на представителите, наред с други неща, се очаква да увеличи натиска върху администрацията на [президента Джо] Байдън относно действията й за изтегляне на американските войски от Афганистан, както и да увеличи политическия натиск върху Иран. Според него Украйна също не трябва да разчита на подкрепа, като се има предвид, че Конгресът вече е одобрил отпускането на помощ в размер до 60 милиарда долара, а Киев упорито моли Запада да увеличи размера на помощта. В навечерието на изборите различни кандидати и депутати от Републиканската партия посочиха, че финансирането трябва да бъде спряно, припомня авторът на материала.

В Европа, добави той, се опасяват от съкращаване на помощта за Киев, тъй като европейските политици може да не са в състояние да покажат "политическа воля да запълнят празнината". Също така са загрижени за перспективите за помощ от Съединените щати и в Киев, пише вестникът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по-рано, че резултатът от предстоящите междинни избори за Конгрес през ноември е малко вероятно да окаже значително влияние върху подкрепата, която Вашингтон предоставя на Киев.

По-рано лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти даде да се разбере, че помощта за Киев в случай на победа на републиканците на предстоящите междинни избори за Конгреса може да бъде намалена. В същото време, както отбеляза вестник Politico този месец, има разцепление в редиците на републиканците. Някои от тях, следвайки Маккарти, са "предпазливи“ относно дългосрочната финансова подкрепа за Киев, докато други, след коментарите на лидера на малцинството в долната камара, напротив, решиха по-активно и бързо да разпределят нов пакет от помощи за Украйна.