По последни данни лидер по ваксиниране на населението е Латинска Америка, която изпревари Северна Америка, Европа и Азия. В резултат на това заболеваемостта и смъртността от коронавирус там намаляха многократно и много страни успяха да премахнат ограниченията за населението и бизнеса, пише американското издание The Wall Street Journal.

Доскоро Латинска Америка беше гореща точка на картата на смъртността от коронавирус, но сега изпреварва както САЩ, така и по-голямата част от света по отношение на нивата на ваксинация, подчертава вестникът. Това се дължи на факта, че доставките на ваксини са станали по-лесни, а здравните служители се стремят да защитят страните си от нови щамове на COVID-19.

В Латинска Америка най-много се използват китайски, европейски и американски ваксини. Така 62% от южноамериканците са получили ваксина и делът им е по-голям от този на ваксинираните в Европа (60%), в Северна Америка (56%) и в Азия (54%). Само в Австралия тази цифра е по-висока.



Отчасти успехът се дължи на факта, че в Латинска Америка хората имат по-добро отношение към ваксините. Припомня се, че в страните от региона успешно бяха проведени кампании за ваксинация срещу жълта треска.



Към средата на годината в Латинска Америка, където живеят едва 8% от световното население, бяха регистрирани една трета от всички смъртни случаи от коронавирус. А през ноември тази цифра падна до 8% и всичко това благодарение на кампанията за ваксинация на населението. Тя бе успешна както в богати страни като Бразилия и Чили, така и в по-бедните като Салвадор. Според експерти, това е причината броят на новите случаи в региона да не се е увеличил стремглаво дори с навлизането на новия щам "Омикрон“. А в онези страни, където обхватът на населението с ваксината вече е достатъчно голям, те споделят препаратите със своите съседи: например Салвадор изпрати над 30 хиляди дози ваксини в Хондурас.



В резултат на това, благодарение на ваксинациите, правителствата на страните от регина успяха да облекчат ограниченията за пътувания и бизнес операции. Бразилия, която е на второ място в света по брой смъртни случаи по време на пандемията след САЩ, сега на практика се връща към нормалния живот. Към днешна дата около 80% от населението на страната е получило поне една доза от ваксината, 66% са получили две и повече от 10% са получили бустър.



В Колумбия повече от половината от населението е напълно ваксинирано. Препарати се поставят дори на деца от 3-годишна възраст. И ако през юни там бяха регистрирани по 30 хиляди нови случая на ден, сега те са около 2 хиляди. Властите са разработили свои собствени мерки за достигане до населението: пунктове за ваксинация има дори на спирките на градския транспорт и фуникулерите, както и на стадионите.



Все пак е рано да празнуваме победата, отбелязва изданието: "Омикрон“ се разпространява в Европа и САЩ, а са в ход празници, които обикновено са придружени от семейни срещи. И не всички страни успяха да проведат ефективна кампания за ваксинация. Например в Гватемала само една трета от населението е получило първата доза ваксина. Мексико също изостава от другите латиноамерикански страни по отношение на ваксинацията, отбелязва The Wall Street Journal.

Превод и редакция: Тереза Герова