След поредица от удари с далечен обсег по руски военни съоръжения и мостове в тъмната част на денонощието, рано в понеделник украинските сили започнаха офанзива на юг с атаки по фронтовата линия, пише The Wall Street Journal.

Дали Украйна ще успее да се възползва от първоначалния си напор и да си върне територията в южната част на страната, която Русия завзе в началото на инвазията си, ще бъде от голямо значение за формирането на следващата фаза на войната.

След като отблъсна руснаците от покрайнините на Киев през пролетта, Украйна бавно губеше позиции на изток в условията на интензивен обстрел и въздушни удари. Но след като почти спря руснаците там, Украйна се опита да отреже вражеските сили на западния бряг на река

Днепър в южната част, като използва ракети с голям обсег, предоставени от САЩ, за да поразява мостове и военни съоръжения.

Русия посочи, че иска да анексира притежаваните от нея земи в южната част на Украйна и се опита да омаловажи украинското нападение.

По-нататъшни украински успехи биха повишили националното самочувствие и ще покажат на военните и финансовите поддръжници на страната на Запад - които очакват икономически проблеми през зимата, че украинските военни могат да спрат руснаците и да си върнат

територии.

"Това не само ще бъде първата им значителна офанзива, но и демонстрация пред Запада, че трябва да продължи да подкрепя Украйна, за да изтласка напълно руснаците от територията", казва пенсионираният генерал-майор от австралийската армия Мик Райън.

Едно украинско настъпление ще бъде от решаващо значение и за жителите на окупираните райони, които се надяват, че Украйна ще освободи градовете им.

"Мисля, че политическите измерения на тази офанзива са също толкова важни, колкото и военните", каза генерал Райън.

Украински официални лица предупреждават да не се проявява прекомерен оптимизъм. Те твърдят, че настъплението ще бъде бавно и продължително.

"Това ще бъде трудна битка за украинците", каза генерал Райън. "Офанзивните действия са

трудни за координиране и поддръжка в сравнение с отбранителните операции".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че иска да си върне Херсон - единствената регионална столица, която Русия превзе след началото на инвазията си на 24 февруари. Това би дало на Украйна входна врата за атаки срещу Крим, който Русия анексира през 2014 г.