Китайският президент Си Дзинпин е предупредил американски си колега Джо Байдън в телефонен разговор за необходимостта от предотвратяване на пълномащабна криза, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според тях в разговор с американския лидер на 28 юли Си Дзинпин е изразил разочарование от предстоящото тогава посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Според събеседниците на изданието, китайският президент е предупредил Байдън за възможните последици от подобно пътуване, без да уточнява какво точно има предвид. Както пише изданието, Китай се страхува да не се допусне ефект на доминото, при който други световни политици, следвайки примера на Пелоси, ще се решат да посетят Тайван.

Според The Wall Street Journal Си Дзинпин е казал в разговор с Байдън, че Китай не възнамерява да влиза в конфликт със Съединените щати, но и двете страни трябва да "поддържат мира и сигурността“. Според информацията на изданието, китайският президент е отбелязал, че "сега не е моментът за пълноценна криза“.

Ситуацията в Тайванския проток и в целия Азиатско-тихоокеански регион ескалира след пътуването на председателя на Камарата на представителите в Тайпе на 2-3 август, което предизвика остри критики от континентален Китай. Пекин многократно е предупреждавал Вашингтон, че ще предприеме ответни мерки, ако се осъществи визитата на Пелоси, която заема третата по височина позиция в йерархията на правителството на САЩ. На 4 август въоръжените сили на КНР започнаха мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест района на тайванските води, които трябваше да приключат на 7 август, но бяха удължени за неопределено време. В сряда говорител на бойното командване на Източната зона на Народноосвободителната армия на Китай заяви, че всички поставени по време на проведените през последните дни учения задачи са изпълнени, но не уточни дали маневрите са завършили.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил името, знамето и някои други атрибути на бившата Китайска Република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, Тайван е една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов