Русия изпраща значителни подкрепления на военната си групировка в Украйна, тъй като кампанията й за осигуряване на територия в източната и южната част на страната се забави преди планираните плебисцити за анексиране на Херсонска и Запорожка област от Русия, пише The Wall Street Journal.

Поредица от доброволчески батальони, сформирани през последните седмици в цяла Русия, се готвят да бъдат разгърнати в Украйна, твърдят официални лица и военни анализатори, включително голяма нова сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, предназначена да подкрепи нова офанзива в Източна Украйна и да подсили войските задържане на украинското контранастъпление на юг.

Кадри, публикувани онлайн, за които се твърди, че показват обучение на 3-ти армейски корпус в руска военна база в Мулино, на около 400 километра източно от Москва, показват модерни оръжия от вид, който рядко се използва в Украйна. Базираният в САЩ мозъчен тръст Институтът за изучаване на войната обаче омаловажи шансовете на формацията да промени военния баланс в Украйна, като каза в доклад от събота, че "по-доброто оборудване не прави непременно по-ефективни сили, когато личният състав не е добре -обучени или дисциплиниран“.

Conflict Intelligence Team публикува в събота снимки на руска военна техника във вагони, включително ракетни системи земя-въздух "Бук“ и танкове Т-90, които според нея се насочват към границата на Русия с Източна Украйна, цитирайки данни за влаковете, публикувани от руската железопътна служба.

Руските подкрепления идват в момент, когато военната кампания в Украйна забави темповете си и Кремъл се опитва да намери нови войски, готови да му помогнат да възвърне инерцията в конфликта, който на 24 август навлезе в седмия си месец. Докато тече позиционната война на фронта Киев продължава да нанася удари срещу руската военна инфраструктура на окупирана територия, включително Крим.

Превод и редакция: Иван Христов