Съединените щати са обезпокоени от действията на Русия в Сирия, където се твърди, че тя е извършила серия от операции срещу оглавяваната от САЩ коалиция, съобщава The Wall Street Journal.

"Руските въоръжени сили са провели серия от операции срещу оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия този месец, включително една тази седмица в стратегически разположена база в южната част на страната, разказаха американски военни чиновници“, се казва в материала на изданието.

Твърди се, че Русия е нанесла въздушни удари по гарнизон близо до границата на Сирия с Йордания в югоизточната част на страната, където американските войски обучават местни бойци. Съгласно информацията на вестника, Русия е уведомила Съединените щати чрез специална комуникационна линия за ударите в отговор на предполагаемата атака на екстремисти срещу сирийските правителствени сили.

Твърди се, че предупреждението показва, че американските сили не са били цел на руските военни, които са "преследвали мисията на САЩ в Сирия“.

По време на ударите в близост до базата не е имало американски войски, както не е имало загуби сред американската армия и тази на коалицията. Твърди се също, че в един от районите американските военновъздушни сили са вдигнали изтребители, за да принудят руските самолети да го напуснат.

"Действията на Русия разтревожиха американските военни, които се опасяват, че погрешно изчисление може да ескалира в непреднамерен конфликт между американските и руските сили в Сирия“, отбелязва The Wall Street Journal.

Американските военни контролират територии в северната и североизточната част на Сирия в провинциите Дейр ез-Зор, Хасака и Ракка, където се намират най-големите петролни и газови находища в близкоизточната страна. Официален Дамаск многократно определя присъствието на американски военни на територията си като окупация и държавно пиратство с цел откровена кражба на петрол.

Въоръженият конфликт в страната продължава от 2011 г. В края на 2017 г. беше обявена победата над "Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. В някои региони на страната зачистката на екстремистите продължава. Сега на преден план излиза политическото уреждане на конфликта, възстановяването на Сирия, както и връщането на бежанците.

Превод и редакция: Иван Христов