НАСА отмени планираното изстрелване на първата ракета от своята лунна мисия "Артемида I“ в понеделник заради проблеми с двигателя на ракетата-носител, съобщава The Wall Street Journal, като отбелязва, че това е сериозен неуспех за агенцията, която обяви, че ще изпрати човек на Луната още до края на десетилетието.

Както отбелязва американското издание, НАСА в понеделник планираше да стартира мисията "Артемида I“ без екипаж, потенциална голяма стъпка за космическата агенция, която се опитва да изпрати астронавти на Луната за първи път от 1972 г. Тестовата мисия - заедно със серия от планирани последващи полети през следващите години - до голяма степен зависи от системата за изстрелване на НАСА, ракета с височина 322 фута (98,14 метра) и космическия кораб Орион, който ще превозва членове на екипажа на бъдещите лунни мисии.

Излитането се очакваше по-късно от първоначално планирания час на изстрелване в 14:33 българско време от стартова площадка 39B в космическия център Кенеди във Флорида, поради забавяне на зареждането с гориво на ракетата. По-късно НАСА отмени мисията.

Американската космическа агенция планираше да отведе Орион около Луната и обратно на приблизително шестседмично пътуване.

Залозите са високи за НАСА и списъка от аерокосмически производители, които помогнаха за проектирането и конструирането на космическите апарати за "Артемида I“, програма за милиарди долари, чиято цена предизвика критики. НАСА и аерокосмическите компании, включително Boeing Co., Lockheed Martin Corp. и Northrop Grumman Corp., са нетърпеливи да покажат, че могат да реализират големи, амбициозни проекти, докато търговската космическа индустрия набира скорост.

Превод и редакция: Иван Христов