Ожесточени сблъсъци обхванаха столицата на Ирак, след като влиятелен духовник обяви, че се оттегля от политиката, след което протестиращи нахлуха в правителствени сгради и тежко въоръжени милиции наводниха правителствения център на столицата, поставяйки началото на интензивна градска битка, която застраши стабилността на правителството, пише The Wall Street Journal.

Най-малко 17 души бяха убити от стрелба, а повече от 90 бяха ранени при сблъсъци в Зелената зона в понеделник, превръщайки силно укрепения район с правителствени служби, посолства и вили на висши иракски служители в обсадена зона.

Размириците бяха предизвикани, когато духовникът Моктада ас-Садр направи своята декларация. Неговите поддръжници, които бяха лагерували почти месец пред парламента, настоявайки за нови избори, превзеха близкия правителствен дворец, предизвиквайки сблъсъци със силите за сигурност.

Политическата парализа настъпи в Ирак, откакто изборите миналия октомври дадоха най-много места в парламента на блок, воден от Садр, чиито милиции някога се сражаваха с американските войски и който оттогава се опитва да изкове иракска политическа идентичност, която поставя национализма над сектантството.

Но неуспехът му да договори споразумение за споделяне на властта със своите колеги шиитски мюсюлмански лидери остави страната в 11-месечна безизходица. Внезапното му напускане отприщи яростта на поддръжниците му.

Политически наблюдатели тук казаха, че не е сигурно дали една от най-големите страни износителки на петрол в света ще се отдръпне от ръба или ще се насочи към насилие, което може да застраши нейния двудесетилетен експеримент с демокрацията.

Мисията на ООН за подпомагане на Ирак определи размириците "изключително опасна ескалация“, добавяйки, че "самото оцеляване на държавата е заложено на карта“.

Сблъсъците в Зелената зона започнаха малко след като Садр обяви напускането си. Стотици негови поддръжници скандираха гневни лозунги, а други се придвижиха на малки групи, за да се изправят срещу близките контрапротестиращи, лоялни към Коалиционната рамка, съюз от съперничещи си шиитски партии, водени от бившия премиер Нури ал-Малики.

Стотици демонстранти се изкачиха през оградата, опасваща двореца, и се втурнаха в сградата, скитайки се из залите и елегантните зали за срещи. Иракската телевизия показа как някои от тях скачат в плувния басейн, докато силите за сигурност се опитват да разчистят сградата.

Късно вечерта стрелба с автоматични оръжия и експлозии от гранатомети можеха да бъдат чути в Зелената зона, докато членове на милицията на Садр, Бригадата на мира, се биеха с правителствените сили за сигурност. Един член на иракските сили за сигурност е бил ранен в боевете, според иракски официален представител.

Една експлозия, която детонира близо до посолството на САЩ в Зелената зона, задейства аларми в комплекса, но не причини жертви, според служителя. Говорител на посолството на САЩ не отговори на запитване за инцидента.

Властите съобщиха за атаки на милиция в други части на Багдад, както и за протести и окупация на правителствени сгради от поддръжници на Садр в южните градове Басра и Насирия.

Иракската армия обяви полицейски час в цялата страна и премиерът Мустафа ал-Кадхими, призовавайки за спокойствие, преустанови заседанията на кабинета заради насилието.

Кадхими досега е избягвал да използва сили за сигурност, за да разчисти Зелената зона, и не е наредил на армията на Ирак да се намеси. Подкрепяните от правителството милиции на Ирак, сила от около 160 000 бойци, известни като Народни мобилизационни сили, обявиха в понеделник, че няма да се намесват в боевете.

Във Вашингтон Белият дом заяви, че съобщенията за насилие в Ирак са обезпокоителни и призова за диалог между политическите групи в Ирак.

"Преди всичко призоваваме замесените да запазят спокойствие, да се въздържат от това насилие и да търсят мирни начини за компенсация“, каза говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом в понеделник.

Но колкото по-дълго продължават безредиците, толкова по-вероятно е други въоръжени милиции да се намесят, потенциално провокирайки още по-ожесточени сблъсъци. Шебил Ал-Заиди, лидер на Катаиб Имам Али, шиитска паравоенна група, предупреди, че протестите заплашват да свалят иракското правителство.

"Това, което виждаме днес, е унищожаване на държавата и няма нищо общо с демокрацията или свободата на словото“, заяви той в "Туитър“. "Правителството и неговите апарати не си вършат работата."

След като не успя да състави правителство, ас-Садр се обърна към улични протести, за да демонстрира силата си, но през последните седмици възможностите му бяха стеснени. Други иракски фракции отхвърлиха призивите му за разпускане на парламента и провеждане на нови избори, а Садр не се яви на преговорите, свикани от Кадхими, целящи намиране на решение за успокояване на кризата.

"Реших да не се намесвам в политическите дела, така че сега обявявам окончателното си оттегляне“, написа Садр в Туитър.

Неговото съобщение дойде ден преди федералният съд на Ирак да се произнесе по законността на призива на Садр за разпускане на парламента, дело, той вероятно ще загуби. Това дойде и малко след изявление, което критикува Садр, беше издадено от аятолах Кадхум ал-Хаери, висш иракски шиитски духовник, базиран в Иран, който беше близък до бащата на Садр, самият той влиятелен духовник, който беше убит от правителството на Саддам Хюсеин.

Коалиционната рамка се стреми да отвори отново парламента и да сформира ново правителство.

Този сценарий би означавал иракско правителство, подобно на тези от близкото минало, с тесни връзки с Иран и при което висшите постове и министерства са разделени между неговите шиитски, сунитски и кюрдски фракции, казват политически анализатори. Това вероятно би означавало малък краткосрочен натиск върху САЩ да изтеглят 2500 войници, които държат в Ирак, казват анализаторите.

Но едно правителство, оглавявано от Коалиционната рамка, ще се изправи пред въпроси за това как ще се бори с исканията на иракското общество за работни места, справяне с корупцията и намаляване на влиянието на Техеран в Багдад. Предишното правителство на Ирак подаде оставка в края на 2019 г. след големи протести и след като повече от 500 демонстранти бяха убити при сблъсъци със силите за сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов