Седмица след като тръбопроводът "Северен поток“ експлодира, служителите на скандинавска делегация в Брюксел напуснаха разузнавателния брифинг в посолството си, впечатлени от нивото на подробности, които бяха получили толкова скоро след атаката, пише The Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Това не е било извършено от американците, руснаците или поляците, очевидно им е казала тяхната разузнавателна служба, а от частно начинание с произход от Украйна. Беше им казано, че това няма да се оповестява публично и за да се отклонят всякакви въпроси защо официалното разследване на унищожаването на руско-германския тръбопровод се движи толкова бавно.

Името на заподозрения частен спонсор, украинец, който не е свързан с правителството на президента Зеленски, циркулира в разузнавателните среди от месеци, но не се разкрива.

Представители на НАТО, изглежда, са искали да защитят Украйна от публичен спор с Германия, която тогава обмисля дали да достави жизненоважна военна помощ, включително танкове Leopard 2 и системи за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Това е съвсем справедливо – те вероятно са знаели кой е отговорен преди президентската администрация или министерството на отбраната в Киев, които са били заслепени от доклада и яростно отричат да са замесени.

Подобно съчувствие предвещава продължаване на подкрепата на Киев от страна на правителствата на НАТО, докато тя се опитва да удържи безмилостната руска офанзива в Донбас и да си върне земите, изгубени от нашествениците. Общественото мнение обаче е нещо по-непостоянно и в Германия подкрепата за въоръжаване на Украйна вече е на ръба на бръснача.

Идеята украинци да карат превозно средство, натоварено с експлозиви през Полша, за да предприемат атака срещу германски тръбопровод от германска земя, ще разгневи особено немската общественост.

Объркването относно отношенията между правителството на Зеленски и саботьорите ще породи подозрение. Това ще насърчи тези в Германия, които оказват натиск върху Олаф Шолц, канцлера, да ограничи военната помощ и в крайна сметка да навреди на Украйна.

Вероятно това не е намерението на влиятелната фигура, заподозряна, че е финансирала такава сложна операция от собствения си джоб — включваща яхта, елитни водолази, фалшиви паспорти и доставката на профилирани експлозивни заряди, достъпни само за газовата и петролната индустрия със специфичен лиценз и на висока цена.

Името му със сигурност ще се появи в крайна сметка, особено като се има предвид, че той изглежда е оставил своята характерна визитна картичка. Отношенията на Украйна с нейните съюзници ще се подобрят, ако отделният човек си признае.