Бивши високопоставени служители на Пентагона призоваха САЩ и техните съюзници от НАТО да предложат на Владимир Путин "път за отстъпление“ в ситуацията на границата с Украйна по време на преговорите за кризата в Женева, пише The Times.

Очаква се представители на САЩ и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, надявайки се да разрешат ситуацията, преди да ескалира в пълномащабен военен конфликт. След това на 12 януари ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще се проведе среща на представители на Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Както отбелязва вестникът, Русия е разположила около 100 хиляди войници близо до украинската граница, за да принуди НАТО да се съгласи с гаранциите за сигурност, предлагани от Кремъл. В същото време, по време на разговорите чрез видеовръзка, проведени през декември, президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере на Путин, че САЩ могат да наложат антируски санкции и да увеличат военното си присъствие в Европа, ако Русия "предприеме по-нататъшни стъпки“ към Украйна.

Според експерти всяка сериозна отстъпка от страна на НАТО може да се разглежда в Москва като "признак на слабост“ на Алианса, който може да се използва в бъдеще. В тази връзка Байдън и колегите му трябва "да намерят формула, която звучи като отстъпка, без да предлага нищо реално по същество“.

По-специално предложението за изтегляне на войските от Полша или балтийските страни или отказът да се признае правото на Украйна да се присъедини към НАТО е твърде значителна отстъпка. Байдън обаче, с одобрението на целия Северноатлантически алианс, може да предложи на Путин разширение на преговорите за разширяване на алианса в замяна на намаляване на руските войски на границата с Украйна или дори малки съвместни учения като "демонстрация на добра воля“.

Според експерта по сигурността при трима министри на отбраната на САЩ Андрю Крепиневич, НАТО не трябва да прави големи отстъпки на Русия, тъй като това би увеличило "геостратегическото позиционно предимство“ на Москва. Той обаче също така смята изпращането на войски в помощ на Украйна за лоша идея.

"На мястото на Байдън бих казал на Путин, че ако той атакува Украйна, НАТО ще направи много, без да изпраща войски, които да помогнат на Киев, например, да предостави разузнавателно оборудване, евентуално да участва в кибер дейности и също така да въведе строги икономически мерки. Но и да намери възможност да предложи на Путин изход, без той да губи достойнството си“, каза Крепиневич.

Според заместник-секретаря на отбраната по политическите въпроси администрацията на бившия президент Джордж Буш-младши Ерик Еделман, твърденията на Русия се основават на фалшива предпоставка, "че НАТО по някакъв начин заплашва“ страната.



Според The Times Еделман смята, че по този начин руският лидер се опитва да "оправда агресивната си политика пред все по-разтревожената руска общественост, която е уморена от икономическата стагнация и корупцията на клептократичния режим на Путин“.

Превод и редакция: Иван Христов