Великобритания преразпределя тайно и явно оръжия за Украйна, пише The Sunday Times.

Летището в Жешов, Полша, се превърна в епицентър на процесите на Запада за въоръжаване на Украйна. Някогашното търговско летище сега е обградено от батареи за противовъздушна отбрана. Оттук се транспортират оръжия за Украйна - тайно и открито.

Според The Sunday Times летището се охранява от системи Petriot. Те са били разположени там няколко седмици след руската инвазия. Към тях са се присъединили Sky Sabre. Тези батареи са тук, защото за две години Жешов се превърна в огромен международен логистичен център, който помага за пренасянето на десетки милиарди долари западна военна помощ за Украйна.

Тъй като Русия отново постига успехи в Североизточна Украйна, западните ѝ съюзници се впуснаха в действие. Миналата седмица започнаха да пристигат първите оръжия от пакета военна помощ на стойност 61 млрд. долара от Съединените щати. Великобритания и Дания също обещаха стотици милиони долари в оръжия.

Летището в Жешов е обслужвало около 100 пътнически полета седмично. Сега на него кацат военни и товарни самолети. Дейността на военната авиация се е увеличила със 167%, а британските самолети кацат почти най-активно, след самолетите от САЩ. Подробностите за това как Обединеното кралство и западните му съюзници пренасят смъртоносни товари в Украйна остават засекретени, но Жешов е ключов център.

Съюзниците се намесват

Откакто руските танкове пресякоха границите на Украйна, ВСУ разчита на щедростта на своите съюзници.

На първо място, Украйна се сблъска с недостиг на тежки оръжия: преди войната Русия разполагаше с три пъти повече многоцелеви ракетни установки, гаубична артилерия и бойни танкове. Западните военни вноски спомогнат за известно намаляване на разликата.

В парично изражение Великобритания е щедър донор, предоставяйки 5,7 млрд. долара за военно оборудване - третата по големина сума от всички държави, отстъпвайки само на Германия и САЩ.

Въпреки това, коригиран спрямо размера на нейната икономика, приносът на Великобритания - 0,2 % от БВП - е много по-скромен от този на държави по границата на НАТО като Финландия (0,7 %) и Естония (1,4 %). Оборудването е предоставено от отбранителните запаси или е закупено от производителите на оръжие.

Военен център МКГД

Проблемът с реалното доставяне на оръжия на Украйна е друг. На около 1000 км западно от Жешов се намира друго важно логистично звено - германският Щутгарт.

Там, в казармата на американската армия, западни служители прекарват последните две години в работа с украински военни планировчици, за да съберат, получат и доставят оръжията, от които Киев се нуждае. Този международен център е създаден от Великобритания в началото на войната.

Британски източници от сферата на отбраната сравняват центъра, известен като Международна координационна група на донорите (МКГД), с военна "Амазон“. Украинските логистични екипи ефикасно претърсват базите данни, за да намерят подходящите оръжия, докато западните им колеги поемат работата. Когато оръжията са намерени и някоя съюзническа държава се съгласи да ги прехвърли, Центърът организира транспорта по въздух, суша и море.

Британски вътрешни източници твърдят, че по-голямата част от британската военна помощ стига до украинската граница по два маршрута.

През последните две години милиони боеприпаси, както и стрелково оръжие, ракети с голям обсег и противотанкови оръжия са транспортирани от Великобритания до Полша с директни полети. По-тежките оръжия като бронирани автомобили, танкове и артилерия се транспортират през Ламанша и след това се превозват през Европа с влак.

Чрез Центъра правителството на Обединеното кралство планира даренията си за Украйна, които след това се официализират и обявяват за официална двустранна помощ на годишна база. В допълнение към преките дарения Обединеното кралство играе огромна роля и в насърчаването на други държави да действат.

В Министерството на отбраната в Лондон служители управляват Международния фонд за Украйна. Неговата цел, както твърдят вътрешни лица, е да "подтикне“ други държави да се присъединят към коалицията.

Обединеното кралство "контрабандира" съветски оръжия за Украйна

Съществува и трети, по-малко огласяван начин, по който Обединеното кралство помага за въоръжаването на Украйна. Докато западните съюзници се фокусират върху модернизирането на украинските въоръжени сили и привеждането им в съответствие с НАТО, Киев продължава да е силно зависим от съветските системи и оръжия, чиито запаси бързо се изчерпаха по време на войната.

За да се подпомогне попълването на украинските запаси, част от двустранната помощ на Обединеното кралство е използвана за закупуване на руски оръжия от цял свят. Тази дейност се пази в строга тайна, отчасти заради това от кого Великобритания я купува и кой се занимава с доставките.

"Голяма част от тях се купуват тайно", твърди един от източниците в областта на отбраната, като отбелязва, че някои от закупените оръжия идват от страни, чиито правителства желаят да играят роля, но не искат руснаците да знаят.

В някои от тези сделки Обединеното кралство всъщност действа като "контрабандист“, като купува оборудването и след това помага за организирането на прехвърлянето му в Украйна.

"Към нас се обръщат търговци на оръжие, всякакви посредници и непознати хора. Руското оборудване и други материали от цял свят се доставят от много участници и по много начини", твърди един от източниците.

Приема се, че в тези движения често участват служители на британското разузнаване, въпреки че Министерството на отбраната на страната никога не е признавало това публично.