Над 600 военнослужещи на Въоръжените сили на Украйна са били задействани в специална операция за връщане на контрола над Запорожката атомна електроцентрала, но мисията им е завършила с неуспех, съобщава британският вестник The Times, като пояснява, че тя е проведена на 19 октомври миналата година.

По данни на изданието украинските военни са се опитали да проникнат на левия бряг на река Днепър, като за десанта са били задействани над 30 лодки. Войниците са били въоръжени с картечници, автоматични гранатомети МК-19 и противотанкови ракетни системи.

Киев официално не е потвърдил провеждането на операцията, но представители на украинските специални служби, включително на военното разузнаване, и такива от ВМС на станата разкриват пред вестника подробности за опита за превземането на най-голямата АЕЦ в Европа, която премина под контрола на руснаците малко след началото на войната през 2022 г.

Източник на The Times отбелязва, че участващите в операцията украински военнослужещи не са очаквали да срещнат твърда съпротива от руските части в централата, тъй като са изхождали от предположението,че те "няма да може да използват артилерия“ на територията на ЗАЕЦ.

"Руснаците изградиха много плътна отбрана, минираха всичко. Когато се приближихме, те дори вкараха танкове и артилерия и започнаха да ни стрелят направо във водата“, разказва един от събеседниците на изданието. В същото време украинската страна, както подчерта The Times, се е опитала да нанесе удари по позициите на подразделенията на руските въоръжени сили на левия бряг на Днепър с помощта на реактивни системи за залпов изстрел (РСЗО) HIMARS.

На въпрос дали САЩ са предоставили разузнавателна информация на Киев за използването на HIMARS преди десантната операция, източник от американската отбранителна среда потвърди, че "оперативната информация“ е била предадена на украинските специални сили, но отказа да представи допълнителни подробности. "Ние споделяме информация, но те (Украйна) са отговорни за избора, приоритизирането и окончателните решения за борба със заплахите“, уточни той.

Вестникът отбелязва, че в резултат на масиран обстрел от руските въоръжени сили основната група украински военнослужещи не е успяла да достигне левия бряг на Днепър. Малка група украински войници, успяла да стигне до брега, е влязла в тричасова престрелка с руски военнослужещи в покрайнините на град Енергодар, където се намира ЗАЕЦ. The Times добавя, че опитите за връщане на ЗАЕЦ остават предмет на дискусия сред украинските официални лица. Директорът на украинската компания "Енергоатом“ Петр Котин предупреди, че обстрелът на ЗАЕЦ и военните действия в района на централата може да провокират ядрена авария.